Stäng
blog-header
september 7, 2018
Veronica Eneskjöld, bloggare

Valdebatten från TV4 – i gifs

Det är snart valdag 2018 och det betyder förstås – debatter!

Den sista veckan har vi väljare kunnat slå oss ner varje dag för att titta på en eller annan debatt. I TV4 på torsdagen sändes ytterligare en partiledardebatt som ni nu kan avnjuta på det bästa möjliga sättet – via gifs.

TV4 hade lagt upp det hela lite som Idol. Alla partiledarna fick själva gå in i studion till peppig musik medan deras fans skrek i publiken.

Debatt-tv4-6-sep-2018-Sjöstedt

Debatt-tv4-6-sep-2018-Sjöstedt-2Precis som Idol kommer det att sluta med hårda ord. Någon åker ut och på något sätt är Alexander Bard inblandad.

Jimmie Åkesson (SD) anklagade Jonas Sjöstedt (V) för en ”Saft- och bulle-mentalitet” i förhållande till brottsligheten, för att han vill ha andra bullar. Men det var Ebba Busch Thor (KD) som gjorde varje tittare rejält hungrig.

Debatt-tv4-6-sep-2018-Busch-Thor

Det är också Busch Thor som introducerat begreppet ”momshaming” i den svenska debatten. Kristdemokraternas partiledare vill etablera sig som jämställdhetens enda sanna företrädare. Bort med genustramset! Stoppa tillbaka dockorna i de gråtande flickornas händer! Medan hon anser att Sjöstedt inkompetensförklarar kvinnor genom att vilja ha en jämställd föräldraförsäkring.

Debatt-tv4-6-sep-2018-Busch-Thor-2Busch Thor, som brukar värna det svenska, har helt missat att i stället använda ”mammaskamma”. Detta låter inte bara bättre – utan kan heller inte i skrift lika lätt förväxlas med att skuldbelägga någon för att den betalar meromsättningsskatt.

Klimatet har blivit en brännande het fråga under sommaren. För första gången – kanske någonsin – öppnades en svensk partiledardebatt nära valdagen med miljön som första ämne. Klimatet hade Jimmie Åkesson inte mycket att säga om. Förutom att Sverige ska fokusera på globala utsläpp, men att förstås samtidigt ska isolera oss bakom våra smältande ismurar.

Gustav Fridolin (MP) påminde Åkesson om var de båda började någonstans.

Debatt-tv4-6-sep-2018-Fridolin

Debatt-tv4-6-sep-2018-Fridolin-5-real

 

Fridolin och Annie Lööf (C) duellerade om landsbygden. Hur ska landsbygden leva? Men Lööf höll inte alls med Fridolin om att Alliansen skär ner i kommuner och landsting.
Debatt-tv4-6-sep-2018-lööfDebatt-tv4-6-sep-2018-lööf-3

Numera är varje replik hårt kontrollerade 30 sekunder och TV4 hade valt att demonstrera tidens slut med en gonggong. Politik, ideologi och åsikter bantas ner till en halvminut och sen slår La Boule på gonggongen och nästa person tar vid.

Våra kära partiledare hann också med att tala om integration och vård. Vems ansvar är egentligen vårdköerna? Innan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) käbblat klart om det är det nog dags för nästa debatt.

Och kom ihåg kids, var alltid trevliga mot era motståndare.

Debatt-tv4-6-sep-2018-Busch-Thor--Sjöstedt

 

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se