Stäng
blog-header
oktober 10, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Trump och Clinton – nattens debatt i gifs

Natten till måndag, svensk tid, var det dags för ytterligare en debatt inför det amerikanska presidentvalet. Donald Trump, självutnämnd mästare på allt, debatterade Hillary Clinton, det nya ansiktet för tålamod.

Presidentval-debatt-9-okt-9

Den nya debatten hade ett annat upplägg än den förra. I denna fick väljare som inte bestämt hur de ska rösta ställa frågor till kandidaterna. Medan den andra kandidaten vankade omkring eller syntes gestikulerande i bakgrunden.

Presidentval-debatt-9-okt-5

Den här gången verkade båda kandidaterna överens om att det inte skulle ske någon kroppskontakt. Inget handslag.

Presidentval-debatt-9-okt-1

Debatten dominerades, som väntat, av Trumps spontana lögner medan Clinton försökte säga något vettigt.

Den senaste kontroversen kopplat till valet var en nyligen läckt ljudupptagning från 2005.

I den hörs Trump tala nedlåtande om kvinnor och säga bland annat ”när man är känd får man göra vad man vill med dem” och beskriver handlingar som är sexuella övergrepp. Moderatorn Anderson Cooper undrade om Trump förstod detta, det vill säga att handlingarna faktiskt är övergrepp.

Presidentval-debatt-9-okt-3 Presidentval-debatt-9-okt-2

Sin vana trogen besvarade alltså inte Trump frågan alls och gick direkt på att han ska bekämpa IS/Daesh. Vilket verkar vara Trumps favoritplats att retirera till. Att han ska bekämpa Daesh. Hur, är en annan fråga. Eftersom Trump inte kan så mycket om utrikespolitik. Eller inrikespolitik.

Han lade också till att ”Jag kan inget om Ryssland” i dagens debatt.

Jämfört med förra debatten var Clinton lite mer nedtonad. Som alltid hamnar hennes faktiska policy-förslag i skymundan för Trumps konstiga uttalanden. Men hon inskärpte bland annat att hon vill välja en domare till högsta domstolen som inte river upp besluten om aborträttigheter och samkönade äktenskap.

I slutet av debatten fick de båda frågan om de kunde säga något snällt om varandra. Clintons uppenbara problem att komma på något fick publiken att skratta istället.

Presidentval-debatt-9-okt-8

Publiken skrattade också när Trump kallade sig en gentleman.

Presidentval-debatt-9-okt-4

Vilket nog roade publiken av samma anledning som de skrattade när han i den tidigare debatten påstod att han hade det ”bästa temperamentet”. Det belyser den djupa avgrunden mellan Trumps självbild och verkligheten.

Vid ett tillfälle lyckades Trump kanske fälla krokben för sig själv spektakulärt. Moderatorn Martha Raddatz pratade om vad Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence sagt om amerikansk intervention i Syrien. Varvid Trump kraschar enigheten i ett drag.

Presidentval-debatt-9-okt-7Trump har alltså inte snackat ihop sig med Pence om oerhört viktiga, utrikespolitiska beslut och kör över Pence i direktsändning. Pence skickade ut ett, troligen förplanerat, stödjande tweet till Trump efter debatten. Men lite senare kom nyheten att han ställt in sitt nästkommande kampanjrally.

Om Pence vill dra sig ur gav Trump honom just en tydlig utväg.

Likaledes spektakulärt, om det gällt någon annan presidentkandidat i någon annan tid, var att Trump sa att han skulle skicka Clinton i fängelse ifall han blev president. Vilket inte är förvånande, men oroande fascistiskt.

Debattens bästa citat:

Trump: ”Syrien är inte Syrien. Syrien är Ryssland. Och Iran.”

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se