Stäng
blog-header
september 27, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Trump och Clinton drabbar samman – i gifs

03:00 på tisdagen, svensk tid, var det dags för den första debatten mellan kandidaterna i det amerikanska presidentvalet. I ena ringhörnan – den omtalade magnaten Donald Trump. I andra – före detta utrikesminister Hillary Clinton. 

Det började bra. De skakade hand och det var ingen dramatisk stirrtävling som i boxning. Men det hade kanske blivit mer tv-mässigt då.

Presidentval-Trump-Clinton-1Clinton kom väl förberedd och höll sig mestadels lugn. Medan Trump inte verkade särskilt bekymrad om att svara på frågorna, ens när han erkände att han visste att de skulle komma.

Vid ett tillfälle fick han frågan om sin ”birtherism”, det vill säga att han i flera år påstått att Barack Obama inte är född i USA. Varför, undrade moderatorn Lester Holt, tog det honom till i år att inse en sanning accepterad av majoriteten av USA:s befolkning?

Presidentval-Lester-Holt-Trump

Inget bra svar gick att finna.

Redan på förhand hade Trumps stab försökt förmå Holt att inte faktakolla kandidaterna i realtid. Varför, var uppenbart. Med sin karaktäristiska stil av att ”Om man säger det med eftertryck tror folk på det” hasplade Trump ur sig både det ena och det andra.

Trump påstod att han inte påstått att global uppvärmning var ett påhitt från Kina. Men hans twitter säger annat.

Trump påstod att han varit emot Irakkriget. Detta påstående motsade Holt i direktsändning. När Holt nu fick en syl i vädret.

Trump sa att Clinton ”bekämpat IS/Daesh hela sitt vuxna liv”.

Presidentval-Clinton-Trump-ISIS

Det fick publiken, som annars ombetts att vara tyst, att skratta. IS/Daesh har existerat i sin nuvarande form sedan tidigast 2011 och Hillary Clinton är född 1947. En liknande reaktion fick Trump när han framhöll att han, till skillnad från Clinton, hade ett ”vinnande temperament”.

Presidentval-Clinton--reality-2

Trump passade också på att hylla New York-polisens omdiskuterade ”stop and frisk”-policy. När Lester Holt påpekade att den bedömts bryta mot konstitutionen, för att den oproportionerligt inriktade sig på att visitera (och i förlängningen fängsla) ”hispanics” och afro-amerikaner, påstod Trump att Holt hade fel.

Holt hade rätt.

Presidentval-Trump-face

Debatten gick fram och tillbaka med anklagelser. Clinton vill framställa Trump som en dålig affärsman, olämplig att leda landet, medan Trump vill få Clinton att framstå som en karriärspolitiker som misslyckats med allt viktigt. Som han uttryckte det: Hon har erfarenhet, men det är ”dålig erfarenhet”. Allt som gått dåligt i USA är politikers fel och då är Clinton, med sin plats i världspolitiken under många år, en passande symbolisk måltavla.

Presidentval-Clinton-blamed

För sina egna anhängare lyckades Trump nog med det han föresatt sig. Varje gång Clinton hånar eller småler åt Trumps lustigheter, blir det ett bevis på elitism för den som svalt Trumps idé om honom som outsidern som tar sig an etablissemanget.

Den som vill ha en fullständig lista över debattens sanna och falska fakta kan kolla här.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se