Stäng
blog-header
december 5, 2014
Veronica Eneskjöld, bloggare

SVT Debatt – Ilskan, normaliseringen och extravalet

På torsdagen passade Debatt på att ha ett program helt ägnat åt det extra valet. Som hjälp till kvällspressens rubriksättare i tre månader framåt är mitt förslag på andra potentiella namn: Ödesvalet, chockvalet, megavalet och riksdagsinfernot.

Programmet slog troligen rekord i antalet högprofilerade samhällstyckare per kvadratmeter. Tre av samtidens apokalyptiska ryttare, Richard Jomshof, Hanif Bali och Ivar Arpi, trängdes tillsammans på liten yta.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren var också närvarande. Han växlade mellan arg och glad snabbt som ögat.

Ljunggren debatt 4 dec

Debatt 4 dec

Mångas känslor inför debatten motsvarades i det ögonblick troligen dock mest av kvinnan bredvid Ljunggren. Gif-mässigt förblev också Debatt en öken endast avbruten av enstaka Ljunggren-miner.

Med upptrissad stämning, ivriga Sverigedemokrater och Ivar Arpi som försäkrade oss om att Sverigedemokraterna inte är fascistiskt, gick det ibland att missta studion för svenska Twitter. En mini-version av det samtida debattklimatet.

Arpi glass Debatt 4 dec

Att delta i Debatt ses ner på av en del. Men oavsett vad man tycker om upplägget, deltagare eller ämnen, så sänds Debatt i Sveriges Television på bra sändningstid. Vad som sägs där och vilka som får möjlighet att delta, är tecken på hur vissa diskurser förflyttas och vissa aktörers medverkan normaliseras. Den åratal långa normaliseringsprocessen av Sverigedemokraterna känns sällan mer fullbordad än när SVT rullar fram röda mattan åt Jomshof. Som dagen till ära iklätt sig sin bästa offerkofta.

Jomshof påstod plötsligt att Sverigedemokraterna var det mest demokratiska partiet. Författaren Suzanne Osten accepterade inte detta.

Suzanne debatt 4 dec

Symptomatiskt för samtidsdebatten var det Osten som fick kritik – för att hon kallade Sverigedemokraterna fascistiskt.

Efter Debatt lämnas jag med en bitter eftersmak. Några av debattörerna satte delvis fingret på varför. Det handlar inte bara om hur politikerna riskerar ge efter för Sverigedemokraternas krav. Utan också hur Debatt blir som en inblick i hur valrörelsen 2015 kommer gå till.

I stället för att det politiska samtalet handlar om hela spektrumet av politiska beslut så formas den kring Sverigedemokraterna. Hela det politiska samtalet vrids och förvrängs på Sverigedemokraternas villkor, i Debatt såväl som i övrigt.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se