Stäng
blog-header
januari 30, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare

SVT Debatt – Andepolare och betyghets

Debatt öppnade åter studio-portarna under torsdagskvällen. Den här gången var det vetenskap och forskning som kastades ut i januari-kylan som de sista julgranarna.

Kvällens första ämne var den kritik Alex Schulman riktat mot Regina Lund. Detta apropå kolumnen Lund har i Hänt Extra där hon besvarar läsarnas ande-relaterade frågor.

Då Schulman inte velat delta ägnades följaktligen ett helt segment i programmet åt att Regina Lund utvecklade sitt resonemang kring sitt liv som spådam, healer och samtal med vänner i andevärlden. Men misströsta inte! Schulman må inte ha varit där men eftersom detta är Debatt hade de dragit upp kritisk trollkarl ur hatten istället.

Debatt-29-jan-magiker

Magikern/trollkarlens kritik bet dock inte på Lund. Människor misstrodde ju Tesla! Och han hade ju bara sin övertygelse. Vetenskap är väl nästan samma som att bara verkligen tro på något väldigt mycket, eller hur?

Regina-Lund-debatt-29-jan

Lund framhöll hur alla har mediala krafter inom sig, samt talade om hur hon kan kommunicera med döda. Efter Lunds egen show var det dags för att diskutera betyg istället. Lund och hennes osynliga vänner fick gott luta sig tillbaka en stund.

Ska betyg införas från fjärde klass? Christer Nylander representerade Folkpartiet i frågan. Folkpartiet som fortfarande söker rida på den oerhörda framgångsvåg som det inneburit för partiet att Björklund varit utbildningsminister. Varför just betyg från fjärde klass, kanske ni undrar? Inte ens Folkpartiet själva vet.

Folkpartisten-och-forskningen-Debatt-29-jan

Inspirerad av Regina Lund har jag frammanat min inre spådam. Min förutsägelse är att Folkpartiet kommer införa betyg på barn från BB och uppåt 2023, med hänvisning till att forskningen inte sätter några gränser. Utan betyg finns det trots allt inga möjligheter att fånga upp barn som har det svårt. Ett C i blöjförande kan motivera vilken bebis som helst att skärpa sig.

Elisabeth Mossberg från Lärarförbundet var kritisk till idén om sänkt betygsgräns. Detta i relation till att betyg från sexan inte hunnit utvärderas än.

Elisabeth-Mossberg-debatt-29-jan

Vänsterpartiets Daniel Riazat mötte Nylander på andra sidan debatt-borden. Också han framförde vad han tyckte om att införa betyg från fyran innan betyg från sexan utvärderats. Ökad administrativ börda på lärarna, samtidigt som de redan går på knäna.

Riazat-debatt-29-jan

Den sista delen av Debatt ägnades åt att prata om barn som utövar MMA. En debatt som inte innehöll några särskilt minnesvärda ögonblick. Istället lämnar jag över till Regina Lund och hennes avslutande ord.

Lund-2-debatt-29-jan

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se