Stäng
blog-header
november 29, 2014
Veronica Eneskjöld, bloggare

Skavlan – Förklara det här med dataspel igen?

Under fredagen sändes som vanligt Skavlan, detta både omdiskuterade och uppenbarligen älskade talkshow-program. I dagens program var den röda tråden en viss generationsklyfta, även om detta inte nödvändigtvis var vad de önskade visa. Det gamla mötte det unga, en generations verklighet en annan. En av gästerna var Youtube-fenomenet Pewdiepie, och det var tydligt att Skavlan kämpade med konceptet för hans kändisskap.

Skavlan dataspelSkavlans målgrupp är människor i hans egen generation. För någon (betydligt) yngre, som mig själv, var därför tilltalet i fredagens program något främmande. Gästerna Boris Becker och Brian Ferry presenterades som de ikoniska förebilder de måste vara för Skavlan själv. Undertonen var att dessa var självklara kändisar med sin självklara plats i tittarens medvetande. Medan Caitlin Moran och Felix ”Pewdiepie” Kjellberg var personer mer främmande för Skavlan.

Kjellberg tjänar stora summor pengar på att kommentera när han spelar datorspel. En affärsmodell som säkerligen kan vara svår att förstå för många. Caitlin Moran kom med en jämförelse som passade en något äldre generation.

Moran Skavlan2

Moran SkavlanI intervjun med Kjellberg tog Skavlan även upp de många svordomarna i hans videos. Kjellberg fick skämmas för att barnet till en produktionsmedlem använt f-ordet i skolan efter att ha sett hans videos.Skavlan pewdie skämsSkavlan pewdiepie Som generationsfråga är detta också en intressant problemställning. Vad väljer Skavlan att problematisera? Det är inte jargongen som kritiseras, Kjellberg frågas inte ut vidare om hur han kan använda sin kanal för att påverka spelvärlden. Istället är det endast svordomarna som lyfts upp. Något som känns mer relaterat till en äldre diskurs gällande medier, påverkan och förebilders ansvar.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se