Stäng
blog-header
december 19, 2014
Veronica Eneskjöld, bloggare

Särskrivningar och glidning i Debatt

Det sista SVT Debatt för i år satte återigen ljuset på den glidning som skett i det svenska, politiska samtalet.

I början av december sade Kinberg-Batra att Alliansen inte tänker anpassa invandringspolitiken. Men julafton var inte ens över oss innan Kristdemokraterna tog de första stegen till att göra just det.

Debatt åsatte sig därför att diskutera Kristdemokraternas utspel. En MUF-representant tillfrågades om han tyckte förslaget var ett svek mot ”Reinfeldts arv”, i relation till dennes tal om att Sverige skulle ”öppna sina hjärtan”. Han problematiserade det kristdemokratiska förslaget, på ett insatt och välformulerat sätt. Men tydligen tyckte inte programledaren Kristina Hedberg att han besvarade frågan tydligt nog.

Debatt Reinfeldts arv 18 dec

Inte-min-talman-kända Rossanna Dinamarca från Vänsterpartiet ville fokusera på vad som faktiskt hjälper alla människor in i samhället. Som bostäder, arbete och trygghet. Som ofta i debatter som snuddar vid integrationsfrågan hamnar de åtgärder som fungerar i skymundan eftersom de handlar om hela samhället och inte en grupp.

Dinamarca

Författaren Stig Larsson gjorde även han ett inlägg i debatten. Larsson är för mig mest känd för sitt uttalande om ph-värdet i unga flickors vaginor i Malou efter tio. Därför satte jag kaffet i vrångstrupen över hur han inledde sitt något förvirrade anförande.

Larsson Debatt 18 dec

Vad exakt Larsson ville eller vem han vände sig mot var oklart. Han hann också med att berätta hur han absolut inte kunde vara rasist för ”30-40 %” av hans vänner är invandrare. Så tittaren kunde kryssa i den rutan i klysch-bingon.

Det andra ämnet för kvällen var en krönika av Joakim Lamotte där han pratar om mäns våld mot kvinnor. Hans slutsats var att kvinnor bör lära sig självförsvar. Således ytterligare fokus på vad kvinnor gör för att motverka våldet som riktas mot dem själva.

När väl diskussionen kom in på mäns ansvar var det bara en tidsfråga innan någon utropade ”Inte alla män!”. Sverigedemokraternas Paula Bieler såg sin chans att fylla ytterligare en ruta i tittarens klysch-bingo.

Bieler debatt 18 dec

Sin vana trogen att blanda högt och lågt gick Debatt sedan vidare till att handla om särskrivningar. En punkt tydligen helt dedikerad åt Stig Larsson och hans problem med ungdomen.

Larsson 2 debatt 18 decLarsson 3 debattRelevansen för andra än honom var det, liksom Larssons övriga inhopp, något oklart med.

När tv-rutan slocknar lämnas jag med så många frågor. Vad pratade Stig Larsson om halva tiden? Vem tyckte att särskrivningar var ett bra debatt-ämne? Och när ska jag kunna spela klysch-bingo nu när Debatt är slut för säsongen?

 

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se