Stäng
blog-header
november 10, 2014
Veronica Eneskjöld, bloggare

Så Mycket Bättre – i gifs

Så Mycket Bättre är på sätt och vis den perfekt paketerade lördagsunderhållningen. Det kombinerar det tillsynes oändliga behovet av att lära känna kändisar som privatpersoner med lättsam, sorglig, och förvånansvärt ofta bra, musik. Det är, för att använda ett ungdomligt uttryck, peak lördagstv.

En chans att se kändisar i sina nattskjortor och höra dem sjunga.

Familjen SMB

Efter att kändisarna nu spenderat några dagar tillsammans har den där eftertraktade familjära känsla uppstått. Både för publiken och kändisarna själva.

Carola Salo

För publiken har flera veckor passerat. Musik har lyssnats på hundratals gånger och google har gått varm för sökningar på de mer okända kändisarna. För publiken har Carola och Ola Salo har inte träffats bara för några dagar sedan. De är nu familj, de kommer fira jul ihop och ha otroliga diskussioner om Jesus.

Detta var Kajsa Grytts dag. Hon är en för mig oupptäckt punk- och rockikon, med en känsla för det dramatiska. Hon blev känd med bandet Tant Strul under det tidiga 80-talet.

Kajsa Grytt SMB

Som första aktivitet hade hon valt teater. Som klippt och skuret för artister, kan tänkas. Carola har under programmets gång visat sig gå in i allt med 110 % engagemang. Teatern var inget undantag. En stor behållning av programmet har varit att Carola visat sig ha humor och självdistans. Vilket punkterar en del fördomar som jag haft om henne.

Carola Amanda

Carola tänker inte kasta den

Så Mycket Bättre levererade en av de kanske starkaste scenerna i programmets historia.

Kajsa Grytt ville minnas de som dör i sina försök att ta sig till Sverige. Vilket gjordes praktiskt med att alla fick göra en krans och lägga i havet, medan de tänkte på något som var viktigt för dem själva. Det var en stark påminnelse, mitt i familjeunderhållningen, om villkoren för människor utanför Europas gränser. När Så Mycket Bättre är bäst utför det en (nästan) sömlös övergång mellan det privata och offentliga, det lilla och det stora.

Orup

Men musiken då? Där går vi förstås in på det högst subjektiva. För mig var det bästa framträdandet Johan ”Familjen” Karlssons version av Kajsa Grytts ”Slicka mig ren”. Kajsa Grytts vackra texter kunde översättas och tolkas på ett mycket bra sätt av flera artisterna, till deras egen sorts musikstil.

Familjen 2

Poängen med kändis-mys-program är att publiken ska känna det som att de lär känna kändisarna. Att de äter frukost med dem, ser dem göra kaffe, dra ordvitsar, kramas med varandra. Som om tittaren själv är deltagare i deras liv. Men du kan som tittare inte äta Pluras mat eller sitta vid bordet med Stjärnorna på slottet. Fördelen med Så Mycket Bättre är att musiken går rakt genom rutan. När Amanda Jenssen sjunger Grytts ”Vågar du vara ensam inatt?” eller Ola Salo ”Allt faller” – kan publiken få känslan av att delta i den upplevelsen på i princip samma villkor som Carola och Orup.

Ola Salo

Så Mycket Bättre har ibland fått kritik, bland annat av Eva Dahlgren, som ångrade sin medverkan. Egentligen är ju inte programmet sådär mysigt och spontant som det verkar från tv-soffan. Hela tiden får artisterna kommentera vad som händer inför kameran, vilket innebär att aktiviteterna i realiteten hela tiden avbryts och hackas upp för dem själva. Men som tv-program är Så Mycket Bättre ett lyckat koncept. Semi-kända artister som Love Antell och Kajsa Grytt får ett uppsving. Redan nationellt kända artister som Orup kan arbeta på sin image, bli än folkligare. Och tv-tittarna kan ytterligare en lördag känna att de är en del av kändisars liv, för en stund.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se