Stäng
blog-header
november 25, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Partiledarnas dueller – i gifs

På torsdagen var det dags för TV4 att försöka skaka liv i den svenska, politiska debatten. Så hur försöker man få en politiskt trött publik att lyssna mellan reklamsnuttarna?

Svaret är förstås: Dueller. Den politiska debattens svar på panpizza. Den kräver ingen ansträngning, är klar på två minuter och innehåller inget av värde.

Först ut att kliva in i ringen var statsminister Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M). Två som mötts och det har stötts och det har blötts tidigare.

Mellan reklampauserna lyckades de diskutera migrationen, populismen och vinsterna i välfärden. Löfven passade på att hälsa från Donald Trump och frågade Kinberg Batra varför det är så viktigt för henne att slussa ut skattepengar ur skolor in i privata fickor. Det fick Kinberg Batra att slå till med 2016 års ”Käbbel”.

Partiledardueller-Anna-Kinberg-Batra-1

Kinberg Batra viftade bort ”tramsargumenten” och framhärdade i en ”nollvision för dåliga skolor”. Vare sig dessa är kommunala eller inte. Alla skolor ska kunna läggas ner! Exakt hur elever stjälps av att vinsterna i deras skolor regleras, förblev dock oklart.

De båda tog också en visit in på migrationspolitiken. Kinberg Batra har lämnat Reinfeldts politik bakom sig och till och med bett om ursäkt för den. Hon tog tillfället i akt att kritisera Löfven för den skarpa vändning han gjort från valrörelsen till nu. Från att ha tyckt Reinfeldt var för hård, till att se Reinfeldt försvinna i backspegeln.

Partiledardueller-Löfven

Anna Kinberg Batra vill kröna den framgångsrika vändningen av sin kappa med att permanenta en del av de åtgärder som följde i kölvattnet av flyktingkrisen. Medan Löfven fortfarande verkar hålla öppet för att ändringarna kan vara tillfälliga. Så hur kommer migrationsuppgörelsen egentligen se ut inför nästa valrörelse? Det fick vi inte veta i dag heller.

Kvällens andra duellanter var Jonas Sjöstedt och Ebba Busch Thor. Deras uppgift var att diskutera familjen, Kristdemokraternas självpåtagna skyddsobjekt, och jobben.

Båda anklagade varandra för att vilja transportera Sverige tillbaka i tiden. Sjöstedt propagerade för en individualiserad föräldraförsäkring. Detta motiverade han med att det bidrar till minskat lönegap mellan män och kvinnor. Men det gick inte alls hem hos Busch Thor.

Partiledardueller-Busch-Thor-2Partiledardueller-Busch-Thor-SjöstedtFör den som blev lika förvirrad som Jonas Sjöstedt, jämförde Busch Thor verkligen att göra föräldraförsäkringen 50/50 med att ta ifrån kvinnor rösträtten?
Partiledardueller-SjöstedtSjöstedt fick förneka att han ville ta ifrån kvinnor deras rösträtt, på direkt fråga av Busch Thor. Att han är man ger honom minsann inte rätt att stå där och tvinga på intet ont anande kvinnor jämställdhetsåtgärder.

Mellan ideologiskt stångande fick de också in en diskussion om jobben. Kristdemokraterna vill ha ”introduktionsjobb”, arbeten till lägre lön. Men det är förstås inte vad det verkar som.

Partiledardueller-Busch-Thor-1”Det finns ingen sked”.

Arbetsmarknaden består bara av enskilda händelser. Om Kristdemokraterna ger en grupp lägre lön kommer det inte få någon effekt alls på resten av arbetsmarknaden. Enligt Kristdemokraterna.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se