Stäng
blog-header
maj 7, 2018
Veronica Eneskjöld, bloggare

Partiledardebatten – i gifs

Valrörelsen 2018 har äntligen startat. Inte sedan supervalåret har väl svensk politik varit ett lika efterlängtat nöje i de svenska stugorna. Med fyra månader kvar till valet tog partiledarna chansen att i söndagens Agenda vässa debattnerverna och förbereda sig inför sommarturnén.

Precis som med all annan svensk politik just nu är det en tävlan i vem som kan relatera så mycket som möjligt till invandring. Den tidigare solklara vinnaren Jimmie Åkesson (SD) har nu hård konkurrens från resten av partiledarna. Ulf Kristersson (M) gick redan i sitt anförande om välfärd och jobb ut med vad som är det största problemet just nu.

Är det skatterna? Är det Nya Karolinska?

PLdebatt-maj-2018-Kristersson

”Integrationsmisslyckandet!” Restriktionernas och åtstramningarnas tid är över oss. Åkesson vädrar morgonluft men han var förstås ändå inte nöjd utan ägnade traditionsenligt kvällen med att klaga på alla andras politik utan att säga något om sin egen.

Ett missnöjesparti måste som bekant vara missnöjt även när allt går ens väg.

Löfven-pldebatt 2

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor hade insett att årets val handlar om prioriteringar. Till skillnad från andra år och annan politik, som inte handlar om hur man vill fördela statens resurser.


EBT-pldebatt

Busch Thor hade också en utläggning om värderingar i förhållande till ökningen av sexualbrott, eftersom de värdekonservativa gör allt för att profilera sig som väldigt… värdekonservativa inför sitt ödesval i höst.

Hon anklagade Vänsterpartiet för att ”motvilligt” gå med på förslag som fler poliser, vilket inte Jonas Sjöstedt alls höll med om.

Sjöstedt-pldebatt

Efter att politikerna talat om asylsökande våldtäktsmän under temat ”Lag och ordning” och bidragstagande invandrare under temat ”Jobb och välfärd” var det sedan dags för temat – Invandring.

Där stod duellen mellan Centerpartiet och Sverigedemokraterna. C går till val på att vara det rakryggade alternativet för asylrätten när Moderaterna faller för det mest högljudda trycket. Medan Åkesson hellre vill att Sverige flyger laster med ris till gigantiska flyktingläger än att han skulle behöva ha en invandrare som granne hemma i Sölvesborg.

Men vems politik röstar man på om man röstar på Centerpartiet? Centerpartiets eller Moderaternas? Inte ens Annie Lööf verkar veta.

Lööf-pldebatt-3

Jan Björklund var också förvirrad.

Pl-debatt-björklund

Medan statsministern just lärt sig Ketchup-dansen och gärna ville visa alla hur man gör.

Pldebatt-löfven-2Innan kvällen var slut hann den svenska politiska eliten till och med diskutera jordens innestående klimatkollaps en sväng. En stund bara! De får ju inte missa chansen att prata om invandringen – ni vet den som ingen får prata om i det här landet.

Sen var det dags att släcka lamporna, gå hem och tänka på att valrörelsen knappt börjat.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se