Stäng
blog-header
maj 15, 2017
Veronica Eneskjöld, bloggare

Partiledardebatten – i gifs

Världen må skaka omkring oss men vi kan alltid lita på att vi har en partiledardebatt att se fram emot. Och här är den – i gifs!

Såhär drygt ett år innan valmaskinerna drar igång är det dags för presumtiva ministrar att börja vässa argumenten. Likt många debatter tidigare blev det till en symbol över det blockpolitiska tjafs som legat kvävande över Sveriges politiska offentlighet i femton år likt en Axe-dimma i ett tonårsrum. Vem satt egentligen på tronen när den ena kurvan gick upp eller den andra ner?

Enligt Liberalernas Jan Björklund försöker Stefan Löfven få knappt 100 så kallade beredskapsjobb att räcka till en grupp på 300 000 personer. Men var är Löfvens mirakel-referenser?

Agenda-Partiledardebatt-14-maj-2017-björklund

Den ideologiska klyftan mellan höger och vänster är tillsynes ett helvetesgap i fråga om vinster i välfärden. De borgerliga ömmar för att riskkapitalister och champagnekorkspoppande skolkoncernschefer ska håva in skattepengar. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt anklagade Jan Björklund för att vilja låta friskolor göra som de vill medan bara kommunala skolor ska vara likvärdiga.

Agenda-Partiledardebatt-14-maj-2017-Sjöstedt-2

Är vinsttak lösningen? Sjöstedt drog också till med vinsttak som ett sätt att få ordning på katastrofen som är förlossningsvården. Men Ebba Busch Thor (KD) varnade för att försöka diskutera förlossningsvård med en nybliven mamma.

Agenda-Partiledardebatt-14-maj-2017-Busch-Thor

Medan den traditionella oppositionen, vänsterpartiet och regeringen diskuterade vems fel allting egentligen är, öppnas vägen för Jimmie ”Sha-la-la” Åkesson. Precis i den position han önskar kunde han flera gånger under debatten segla in svept i mantel av sin falska neutralitet och svinga förslagssvärdet på blockpolitikens gordiska knutar. För att sedan glida tillbaka in i dimman eftersom de andra sällan eller aldrig ifrågasatte honom.

Som när Åkessons lösning på gängkriminalitet var att ”bara låsa in” de som man ”vet har gjort det”. Inget annat parti var intresserade av att diskutera rättssäkerheten i det förslaget.

Åkessons påståenden fick hänga kvar obestridda i luften som en lökfylld fjärt i en hiss.

Agenda-partiledardebatt-14-maj-2017-Åkesson-2

Annie Lööf gjorde återigen klart att Centerpartiet inte kommer samarbeta med Sverigedemokraterna, vilket kan vara en av anledningarna till att hennes parti seglat upp i opinionen medan Moderaterna sjunkit som en sten. Men den rättmätiga frågan om hur en eventuell alliansregering då kommer att styra hängde också kvar i luften.

När opinionen sviktar i ett dåligt säkerhetsläge verkar det som ett säkert kort att ropa på fler poliser. 2 000? 10 000? Borde inte varannan svensk bli polis?  Varför är den andra sidan emot säkerhet?!

Agenda-partiledardebatt-14-maj-Lövin

Agenda-Partiledardebatt-14-maj-2017-Kinberg-Batra

Halmgubbarna regnade ner. Är Stefan Löfven emot kunskap? Tycker inte Jonas Sjöstedt patienter är viktiga?

Om den här debatten är en indikation på hur valrörelsen blir så kommer vi behöva ha en hel del tålamod för att inte bli galna.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se