Stäng
blog-header
januari 15, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Opinion Live axlar Debatts mantel

SVT Debatt gick som bekant i graven i december. Efter många år av hetsiga, produktiva och inte så produktiva debatter mellan makthavare och åsiktshavare var det slut på det roliga. Men misströsta inte! Stafettpinnen lämnades på torsdagen över till Opinion Live. Med Olle Palmlöf och Belinda Olsson i spetsen ska Opinion Live bli skådeplatsen för torsdagskvällens debatter.

Som namnet antyder får programmet nu får en tydligare anknytning till SVT Opinion, SVT:s sajt för samhällsdebatt inom diverse ämnen. Publiken bjuds in att delta via sociala medier i stället för i studion.

Det första programmet började med att tackla terrorismen ur den folkligaste av synvinklar: Var ska svensken ta sin charter?

Opinion-Live-14-jan-Palmlöf

Opinion Lives nya format har sina fördelar. Publiken har förflyttats bakåt i studion och blir mer av just publik än deltagare. Där Debatt lätt fastnade i publikens röriga åsikter och aldrig riktigt kom vidare, har Opinion Live skurit ner antalet deltagare och begränsat debatten till inbjudna gäster. Sammi Olovsson, som knivhuggits på semestern i Egypten, berättade sin historia medan Fritidsresors informationschef Mathias Bergendahl fick prata säkerhet. Formatet gav större utrymme för Olovssons historia och en större nyansering av situationen än Debatts format möjliggjort.

Opinion Live har dock ärvt en av Debatts svagheter: De många ämnena. Fyra ämnen hann betas av under fyrtiofem minuter, där tiden hela tiden verkade ta slut. Även om en röd tråd kunde anas så är risken stor att formatets potential för fördjupning går förlorad i hattandet mellan frågor. Från charterplaner till offentliga övergrepp mot kvinnor. Återigen gavs brottsoffer chansen att berätta sina historier, bland annat 16-åriga Symphony som utsattes för övergrepp under en festival.

Efter massövergreppen i Köln ifrågasattes poliser och journalisters roll. Specifikt att de misstänkta gärningsmäns etnicitet inte kommunicerades så mycket som vissa hade önskat.

Opinion-Live-14-jan-Palmlöf-Helin

Jan Helin och polisens presschef Varg Gyllander talade från varsin sida om polisens respektive journalistikens ansvar gällande publicering eller bekräftelse av uppgifter. Tvåpersonsdebatten innebär en stil mer liknande duelldebatterna som exempelvis förs i Aktuellt och Rapport. Programledaren har fått en större roll i Opinion Live. Att intervjua, lotsa tittaren och vara en brygga mellan ämnena – snarare än att bli en moderator.

Precis som samhällsdebatten och relationen till publiken förändras, måste också tv-programmen göra det. Opinion Live innebär ett mer ambitiöst förhållande till sin publik än Debatt. Publiken lockas att delta via sociala medier, med ett uppdaterat flöde på hemsidan och via Twitter. Detta återspeglar på ett korrekt sätt förändringen publiken genomgått. De som debatterar är inte längre gästerna i studion, utan publiken och deltagarna finns nu även i lika hög grad på sociala medier.

Förhoppningsvis innebär Opinion Live ett mer anpassat sätt att förhålla sig till en modern, digital publik än SVT Debatt, vars format hade klara begränsningar på det området. Publiken kan till och med använda smileys för att kommunicera sina åsikter, snarare än ord, vilket är oerhört modernt.

Opinion-Live-14-jan-Palmlöf-2

Det som verkade underligt i sammanhanget är att Opinion Live inte har en app. Detta vore kanske inte så konstigt om inte programmet byggt en skärmkuliss som nästan ser ut som en telefon. Tittarna uppmanas använda sina telefoner för att gå in på hemsidan, vars flöde uppenbarligen är designat för att konsumeras via samma telefoner. Det är digitalt deltagande – fast inte hela vägen.

Opinion Live försöker vara Debatt 2.0. Om det lyckas återstår att se.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se