Stäng
blog-header
februari 15, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare

Melodifestivalen deltävling 2 – i gifs

Lördag! Melodifestival! Och ni vet vad det betyder – gifs. Både på Politism och Twitter hittar ni inläggen under #Mellokollen.

Den här gången var vi i Malmö. I år har den allsmäktige Christer Björkman som vi vet skippat ett bidrag för att få mer tid till annat. Det verkar som om det saknade bidraget i sin helhet ersatts av blocket ”klämkäcka sånger med småroliga dansnummer”.

Mello-Malmö-vad-kan-gå-felSanna-Melodifestivalen-14-feb-2

Förutom de klämkäcka sångerna var alldeles för många minuter avsatta åt påminnelser om att Robin Paulsson och Sanna Nielsen kommer från Skåne. Jo, vi har fattat det nu.

I Melodifestivalen är förnyelse något som inte sträcker sig till låtskrivare. Som brukligt skyndade därför Thomas G:son mellan låtskrivnings-stolarna. Han fick chansen att öva på sin kungliga vinkning.

Thomas-gson-Melodifestivalen-14-febThomas-Gson-Melodifestivalen-Malmö-2 Det fanns också några bekanta ansikten bland artisterna. Magnus Carlsson dök upp. Discokulorna glimmade. Höfterna var smorda.

Magnus-Carlsson-Melodifestivalen-Malmö

I år ställde Carlsson upp med en låt vars stil bäst kan beskrivas som ”Disco-Orup”. En flashig disco-dänga med drömsk text om att mötas i Gamla Stan.

Magnus Carlsson har varit med i Melodifestivalen 8 gånger de senaste 15 åren. Enligt det så kallade Carlsson-schlager-indexet innebär det att varje Melodifestival har 53 % chans (eller risk) att innehålla en Magnus Carlsson.

Förra veckan såg vi hur Dolly Style var där för att tilltala kidsen. Den här kvällen var det Samir & Viktors tur.Samir-och-Viktor-Melodifestivalen-14-febDeras låt ”Groupie” innehöll något så modernt som en selfie-pinne de sprang ut i publiken med. Med den tvetydiga versraden ”Nu tar vi en groupie” kommer låten ut på en Absolute Kids-CD lagom till vårens mellanstadiediscon.

I samband med att låten framfördes fylldes dock Twitter av upprörda SSU:are. Det ryktas att SSU snart kommer lämna in en officiell protest – det heter wefie, inte groupie.SSU wefie groupieFörutom Samir och Viktors selfie-pinne var ett annat minnesvärt ögonblick när ett spöke dansade bakom Mariette.Mariette-Melodifestivalen-14-feb

Emelie Irewald ställde upp med sitt bidrag ”Där och då med dig”.

Melodifestivalen-Malmö-3Det gick inte hem hos den svenska publiken, men hade säkert gått hem mer i Eurovision. Vibbarna var mer av en smäktande Balkan-ballad än svensk schlager-diva. Mer som albanska Rona Nishlius ”Suus” än Charlotte Perellis ”Hero”.

En som hade något mer lycka med att vinna svenskarnas hjärtan var Linus Svenning. Det här året var han inte ensam på scen utan hade tagit med sig vad varje schlager-fest behöver: Pyroteknik och trumslagare.Trummor--Melodifestivalen-14-feb

Till final: Magnus Carlsson (”Möt mig i Gamla Stan”) och Mariette (”Don’t stop believing”)

Till Andra Chansen: Linus Svenning (”Forever starts today”) och Samir & Viktor (”Groupie”)

Roligast: Filippa Bark. Igen.

Sämst: Skämtet om att plocka saker ur Peter Settmans rumpa.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se