Stäng
blog-header
maj 11, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Mellokollen: Eurovisions första semifinal – i gifs

Så var det äntligen dags!

Under ett år har Europa lidit av akut glitter- och glamourbrist. Men här för att under en vecka pumpa in schlagerdrama intravenöst i Sverigekroppen är nu – Eurovision. Inte nog med att Eurovision återuppstått efter ett års bortavaro (som om det inte det räckte) utan i år är det också i Sverige. Undertecknad var på plats i Globen när årets fest drog igång.

Veteranerna Petra Mede och Måns Zelmerlöw är årets programledare. Eurovision har många traditioner. En av dem är programledare med dåligt manus, stapplande framfört under pressen. Men Petra och Måns har varit med förut. Publiken i arenan brukar ha svårt att följa med i svängarna men under årets första semi hängde de oftast med och skrattade. Vilket är ett gott betyg, då balansen mellan att tillfredsställa tv-tittare och arenapublik ibland kan bli skev.

Enligt en annan Eurovision-tradition innehöll uppställningen allt.

En djupt sjungande Draco Malfoy tävlade för Estland.

Eurovision-2016-semi-1-Estland

Egentligen heter den unge Malfoy Jüri Pootsmann. Pootsmann lyckades inte kvalificera sig, men han vann priset för att ge ifrån sig mest internat-pennalist-vibbar.

För att försäkra sig om framgång hade Island i år blandat Loreens och Måns Zelmerlöws framträdanden i en, i deras tycke, lyckad kombination. Fast Greta Salóme hade mer fransar.

Eurovision-2016-semi-1-Island-3

Tyvärr blev det stundvis mer känslan av ”skuggspel på projektorn från kompisen längst bak i klassrummet” än ”briljanta och genomtänkta specialeffekter”.

Eurovision-2016-semi-1-IslandEurovision-2016-semi-1-Island-2

Kanske var det försöken att göra en skugghare på väggen, kanske var det att låten var lite platt. Trots rätt stort arenastöd gick Island inte vidare.

Något som däremot, kanske lite oväntat, gick vidare var Österrikes franska bidrag. De senaste åren har den klassiska franska visan a lá Belgien 1965 varit på nedgång. När den dessutom kommer från ett land som inte talar franska brukar resultatet vara väntat.

Eurovision-2016-semi-1-Österrike

Också Zoë fick dock stort publikstöd och tog sig alltså till lördagens final.

Ett land som har förstått det där med överraskningsmomentet är Moldavien. Under låten ”Falling Stars”, sjungen av Lidia Isac, gled det oväntat in en astronaut.

Eurovision-2016-semi-1-Moldavien

Eftersom detta är Eurovision, räcker det förstås inte bara med att dra en astronaut ur fickan för Moldavien. Nej, astronauten måste också kunna… breakdansa.

Eurovision-2016-semi-1-Moldavien-2

Det är så Eurovision att det gör ont.

Ryssland visade varför de är favoriter i årets tävling. Inget annat bidrag kom i närheten av deras scenframträdande. Precis som med Island fanns där mer än antydningar om att man nära granskat Måns Zelmerlöws framträdande från förra året.

Eurovision-2016-semi-1-Ryssland

Zelmerlöws framträdande var dock klart mer avskalat. Ryssland har satsat rejält det här året. I den första semifinalen fanns det inga hot mot att Eurovision nästa år sker i Moskva.

Enligt betting-listorna är det poetiskt nog Ukraina som är Ryssland i hälarna. Poetiskt är det också eftersom att Ukrainas låt i år handlar om när folkgruppen krimtatarer under andra världskriget fördrevs från sina hem av Stalin. Finalen kan potentiellt bli väldigt laddad. I semifinalen passade Armenien också på att vifta med en förbjuden flagga.

Politiskt och laddat blev det också i mellanakten. ”Grey people” var en dans om de 60 miljoner människor som just nu är på flykt undan sina hem. Vackert, tragiskt och ändå gjort med ett hoppfullt slut där publiken uppmanades hålla upp händerna tillsammans i luften.

Eurovision-2016-semi-1-grey-people

Årets Eurovision har alltså knappt hunnit dra igång innan det är kontroverser, politik, tragik och drama. Och det är två tv-sändningar kvar.

Vidare till final:
Cypern
Nederländerna
Azerbajdzjan
Ryssland
Ungern
Österrike
Kroatien
Armenien
Tjeckien
Malta

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se