Stäng
blog-header
mars 12, 2017
Veronica Eneskjöld, bloggare

Mellofinalen – i gifs

Melodifestivalen tog en tur med turnébussen för sista gången och parkerade den utanför Friends Arena. Då förväntade vi oss förstås extra mycket glitter och show och att artisterna tar i från tårna för att få åka till Kiev i maj.

Tolv bidrag gjorde upp om ”Sångfågeln”, medan en trött Frans Jeppsson Wall väntade i kulisserna för att äntligen få lämna över den till en värdig vinnare.

Frågan om vem som egentligen är en värdig vinnare är i sann Melodifestivalen-anda något som svenskarna är dömda att bråka om varje år. Rubrikhaglet om att fel låt vann kunde anas som en storm på horisonten långt innan vinnaren utsetts.

Det var folkets tredje val, Robin Bengtsson, som tog hem priset. Hans nummer hade alla de nödvändiga ingredienserna: Glada män i polokragar samt rullband.

Melodifestivalen-final-2017-Robin-Bengtsson Melodifestivalen-final-2017-Robin-Bengtsson-3

Folkets val var Nano, men han fick nöja sig med den moraliska segern och en andraplats.

Dagen till ära hade Robin Bengtsson slutat säga ”Fucking” i sin låt. Andra som maxade sitt nummer för Friends var FO&O. Detta genom att lägga till en volt.

Melodifestivalen-final-2017-Fo-and-o-voltOm de letade efter ett sätt att uppnå den där eftersträvansvärda känslan av roliga timmen på högstadiet, så lyckades de verkligen.

Låten de stärkte med en volt, och som de gick till final med anno 2017, innehåller briljanta rader som ”Every time you bake I want to eat cake” och ”You know just how to make a big dog bark”.

En av de andra tävlande var Mariette, som i år kompletterade sitt nummer med dansare fästa i navelsträngar som, likt henne själv, inte nådde hela vägen fram.

Melodifestivalen-2017-Mariette

Eftersom Melodifestivalen de senaste åren satsat mer på mellanspel av programledarna, tänkte jag att dessa också förtjänar att betygsättas. Dessa måste också jämföras med att en av mellanakterna var Zara Larsson, den hetaste svenska exporten sedan säkerhetsbältet.

Skaka den (Med Damn!)

Melodifestivalen-final-2017-Skaka-på-baken

Tveksamt som öppningsnummer på finalen. Det enda jag skakar på är mitt huvud.

1 konfettipåse av 5 möjliga.

Skam-parodin Smak

Melodifestivalen-2017-skam-parodi

Säkert underhållande för den som sett Skam. Men för alla andra? Troligen ett mysterium och en kisspaus. Alldeles för långt, trots att en passande trumpen Alexander Rybak var där för att skämta om att norrmännen dricker olja.

2 konfettipåsar

Städnummer

Melodifestivalen-2017-din-mamma

Programledarna sjunger om att städa arenan, ta biljetter och skjutsa artister. Någon slags hyllning till alla som jobbar bakom kulisserna förklätt till en arg lapp i jobbköket.

2 konfettipåsar

Från finalen tar vi med oss att Benjamin Ingrosso tänker på pasta när han är nervös. Robin Bengtsson tar med sig ”I can’t go on” till Kiev. Från Melodifestivalen i helhet tar vi med oss detta, oavsett om vi vill minnas eller ej:

Melodifestivalen-2017-Bengtsson-Lindgren-slick

 

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se