Stäng
blog-header
oktober 5, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare
Staffan Löwstedt/SvD/TT

Klädutbudet som begränsar barnen

Vi har alla sett artikel efter artikel som ”avslöjar” skillnaden mellan pojk- och flickkläder för barn. Flickkläderna i samma storlek är kortare och tajtare. Detta trots att de alltså har samma papperslapp som ska visa på samma storlek.

Jag skriver ”avslöjar” för vi vet ju redan att det här pågår. Att det är så klädproducenter fungerar. Det har avslöjats av arga föräldrar om och om igen i flera år.

Skillnaderna i vad som sägs vara samma storlek får en direkt konsekvens: Flickors rörlighet begränsas. Pojkars kläder ger dem utrymme att leka och röra sig. Flickorna blir medvetna om att deras frihet är mer begränsad, innan de knappt kan gå. De kan inte formulera orden, men flickor vet att det är skillnad på vad de och pojkar får göra. Vad som anses vara fint.

Könsroller uppkommer inte bara. De är inte essentiella delar av vår natur. Det finns inte något inneboende behov hos treåringar att bära tajta kläder. Behoven hos barn är enkla: De vill leka, springa och kanske äta. Därför borde barns kläder utgå från just de behoven.

Det innebär inte att det är något fel med att som flicka gilla rosa och mest sitta still och pyssla, eller som pojke bära grönt och springa runt. Problemet är bristen på respekt för spektrumet. Barn kan inte kategoriseras enligt en dikotomi. Innan det finns några kroppsliga skillnader alls är därför en klädesindelning enligt en dikotomi oförståelig.

Budskapen i kläderna kan vara implicita, som budskapet om flickors inneboende passivitet när deras kläder inte ger dem samma rörlighet. Eller så är de mer explicita. Titta exempelvis på det här klippet, där en liten tjej surar till över de olika budskapen på tjej- respektive killtröjor. Tjejerna får peppande ord om hur vackra de är, medan pojkarna uppmanas till tänkande, äventyr och att vara hjältar.

Som svar på de här farhågorna skrotade Åhléns tidigare i år sin könsindelade barnavdelning. Men när du går in i butikerna är det fortfarande ett könsbundet utbud. Rosa, små tröjor i samma storlek samt klart större i mörkare färger. Det är ett bra steg framåt, men knappast hela vägen till att ge barn möjlighet att välja helt fritt.

För den förälder som vill skola in sina barn i klara, ömsesidigt uteslutande könsroller finns det fortfarande alla möjligheter. Men målet för alla barn måste vara att de växer upp till fungerande, balanserade vuxna. Vägen dit bör stakas ut med respekt för att de alla är individer.

Inte via godtyckligt begränsande produkter från din lokala klädkedja.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se