Stäng
blog-header
juni 10, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare
En demonstration för rätten till abort och till minne av Savita Halappanavar, i Dublin, för några år sedan. Foto: Shawn Pogatchnik/AP/TT

Irland kränkte gravid kvinnas mänskliga rättigheter

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har klargjort att Irlands behandling av en gravid kvinna innebär att de kränkt hennes mänskliga rättigheter.

2011 fick Amanda Mellet veta att hennes foster skulle dö antingen i magen eller kort efter födseln. På grund av Irlands restriktiva abortlagar tvingades hon resa till England för aborten. Alternativet var att stanna på Irland, genomgå graviditeten och föda ett barn utan chans att överleva.

Hon valde att åka till England, där hon genomgick aborten, för att sedan återvända till Irland tolv timmar senare, då hon inte hade råd att stanna längre. Tre veckor senare anlände hennes fosters aska via kurir.

2013 bad hon formellt FN att döma hennes behandling som inhuman, på gränsen till tortyr. Och nu har FN slagit ner hårt på hur Irland har behandlat Mellet. Det var inte mänskligt att tvinga henne att resa iväg till ett annat land där hon saknade stöd av sin familj, på sin egen bekostnad. För att sedan tvingas återvända innan hon återhämtat sig. Hon borde ha fått tillgång till den vård och information hon behövde hemma på Irland.

Abort är bara tillåtet på Irland om moderns liv är i fara. Men hur den bedömningen ska göras är oklart. Så sjukvårdspersonal tar inga risker, av rädsla för långa fängelsestraff. Det är förbjudet för dem att ens ge ordentlig information om abort till den gravida. De kan upplysa om att abort finns tillgänglig i England – men inte säga något som låter som om de uppmuntrar till abort. Så gravida lämnas vind för våg med sina rädslor. De som har pengar kan resa till England. De mest utsatta, som unga eller migranter, saknar de möjligheterna.

Det är inte första gången Irland kritiseras för sina abortlagar.

2012 dog 31-åriga Savita Halappanavar på ett irländskt sjukhus sedan hon i vecka 17 nekats en abort under ett blivande missfall. Läkarna bevakade noggrant fostrets hjärtslag och väntade på att missfallet skulle ”ske naturligt”, medan Halappanavar blev sämre. När så väl skedde, hade redan Halappanavar drabbats av infektioner och sepsis och avled några dagar senare.

Fallet Savita Halappanavar väckte starka reaktioner både på Irland och utomlands. Men det ledde inte till några riktiga förändringar. Den efterkommande lagen som skulle klargöra vad det egentligen betyder att ”moderns liv ska vara i fara” blev helt tandlös då den helt saknade riktlinjer för praktisk implementation.

Men nu har alltså FN officiellt kritiserat Irland. Det är inte bara en tom kritik. Irland har skrivit under konventionen om mänskliga och medborgerliga rättigheter, så beslutet innebär att Irland måste kompensera Amanda Mellet. FN uppmanar landet att ändra sina lagar för att se till att det finns effektiv och säker tillgång till abort i landet.

Som en del av kommitténs beslut kritiserar de Irland för bristen på information tillgänglig för Mellet. De uppmanar Irland att ta bort munkaveln för sjukvårdspersonalen, som gör att de inte vågar tala om abort av risk för att bli åtalade. Lyder Irland innebär de potentiellt att de hårda restriktionerna på hur sjukvårdspersonal kan diskutera abort kan lättas. Bara det i sig kan rädda liv.

Detta är första gången som rätten till abort bedöms vara en mänsklig rättighet. Det kan få internationella konsekvenser. Nu finns det ett beslut från FN som skickar en tydlig signal: Länder som gör abort otillgängligt och låter sina medborgare lida svåra fysiska och psykiska men som konsekvens – de kan straffas.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se