Stäng
blog-header
december 2, 2014
Veronica Eneskjöld, bloggare

Historieätarna – i gifs

Erik Haag och Lotta Lundgren fortsätter med sitt wallraffande genom historien. Den här gången var det dags att äta sig genom perioden Nationalromantiken.

Lotta och Erik tar en öl HistorieätarnaLundgren och Haag lånar som vanligt ut sina kroppar till diverse onyttiga dieter och obekväma kläder. Återigen snörs Lottas kropp ihop mer ju högre social status de iklär sig. Som hon i en tidigare säsong påpekade när hon ikläddes ytterligare en strypande korsett – i alla tider finns det kvinnoideal, men aldrig matchar de den kropp hon faktiskt har.

Den här gången var det s-formad kropp och gigantiskt huvud som gällde.

Historieätarna Lotta 2Kvinnor fick faktiskt se början till utökade friheter under den här tiden. Rösträtten var ännu en bit bort, men kvinnor var också med i de revolutionära vindarna under början av 1900-talet.

Historieätarna Lotta 4Idealbilden av den nationalromantiska perioden är som en sverigedemokratisk dröm. Kvinnor klädda som Emil i Lönnebergas mamma, fogliga på grund av syrebrist orsakade av hårt snörda korsetter, går runt i sagolika Carl Larsson-miljöer. Alla njuter av ett enklare samhälle där barnens enda syssla är att palla äpplen och bli rosiga om kinderna.

Historieätarna Lotta 3

Men fullt så rosigt var det inte för de flesta. Lotta och Erik gick från överklassen till att vara arbetare i staden. Dessa utgjorde en ny sorts klass, som uppstått i och med den industriella revolutionen. I skärningspunkten mellan bondesamhället och industrisamhället var livet ingen fest.

Som fattiga åt paret vetebröd hela dagen lång. Föräldralösa barn auktionerades bort som arbetskraft eller dödades. Fattigdomen och utsattheten kändes. Detta är förstås en del av programmets styrka. När Erik och Lotta är hungriga går det lättare att föreställa sig hur det var för de som levde då att uppleva detta ständigt.

Historieätarna Lotta 6

Nationalromantiken är just vad epoken kallas. Ett romantiserande av nationen. Men inte bara det, utan det är här vår moderna bild av nationen grundläggs. Bilden av vad det innebär att vara svensk. En enhetlig nation karvades ut och blev sedermera tagen för självklar av senare generationer. OS i Stockholm 1912, här återupplevt av Erik Haag, var också en nationalistisk triumf.

Erik hoppar historieätarna

Historieätarna är underhållande och informativt.

Men det jag finner att jag önskar mig när jag tittar är (också) ett helt nytt program. Ett där Lotta Lundgren klär och äter sig genom kvinnohistorien. Utan en sidekick vars komik lite för ofta övergår i trams.

Lotta ja historieätarna

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se