Stäng
blog-header
november 8, 2017
Veronica Eneskjöld, bloggare

Grotescos flyktingkrismusikal – i gifs

Humorgruppen Grotesco har som bekant gjort en halvtimmes musikal om flyktingkrisen. En svidande snabbgenomgång där politiska och privata reaktioner och beslut kritiseras, parodieras och smärtsamt korrekt satiriseras.

Aleksa Lundberg har redan skrivit om hur den belyser den svenska skammen. Men vi ska inte glömma bort det bästa sättet att avnjuta populärkultur – i gifs.

I den här versionen av verkligheten rappar Stefan Löfven (S) fram att hans Europa inte bygger några fucking murar.

Grotesco-Löfven-murar

Grotesco lyckas mjukt föra oss från talarstolens självsäkra Löfven till hans ideologiska förvirring och flört med populismen. Han och Åsa Romson (MP) är ett oslagbart team med samma mål. En ödesdiger high five inför en oundviklig splittring inom fem minuter.

Grotesco-Löfven-Romson

Bäst är Grotesco när de visar hur svenskar berördes av bilden på döda treåringen Alan Kurdi som kablades ut över världen. Facebook-flödet stannar av, det blir mörkt. Det som är abstrakt kommer nära inpå.

Grotesco-Den-bilden-Aylan-reaktion

Den distanserade och oberörda svensken får en ordentlig känga. Den som inte berörs av fakta eller siffror, som scrollar förbi i flödet men som ändå berörs när de döda kommer i rätt format.

Grotesco-lidande-reaktion

Den patenterade svenska kränktheten fångades också symboliskt med trampade ömma tår. Ett helt nummer ägnades åt alla dessa kränkta svenskar.

Grotesco-mina-tår

Ett av de bästa ögonblicken är onekligen när Grotesco verkligen fångar Jimmie Åkessons (SD) själ. Han framställs som nationalismens spöke som försöker förföra Löfven och få honom att glömma såna sagor som allas lika värde.

Grotesco-Löfven-åkesson-fantomen-på-operan

I en sekvens värdig Peter Jöback flankeras Åkesson av en Ebba Busch Thor (KD) som vill putsa vapenskölden och en Anna Kinberg Batra (M) som mest hänger på. Temat är: Nyckelharpor, nyckelharpor, nyckelharpor. En man som smyger runt i en källare och dyker upp som en vålnad så fort det finns en chans, för att sjunga om utdaterade nationalsymboler, är verkligen en korrekt representation av nationalpopulismen.

Grotesco-Åkesson-fantomen-nakenbad-midsommar

Och stackars Åsa Romson sjunger till slut ensam om sina vedermödor efter att ha blivit övergiven av Stefan Löfven. Det är verkligen inte lätt när den miljöpartistiska idealismen möter verkligheten.

Grotesco-Mera-synd-om-mig

Medan Löfven steppar på ett bord på Rosenbad och sjunger om att vända kappan efter vinden.

Grotesco påminner oss, igen, om att populismen inte behöver vara klädd i mask och komma från en båt i källaren.

Grotesco-Löfven-steppa

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se