Stäng
blog-header
november 21, 2014
Veronica Eneskjöld, bloggare

God ton och den dramaturgiskt perfekta debatten

SVT Debatt blandade som vanligt högt och låg under torsdagen. Den stora, politiska handlade om ”Transrörelsen och vänstern”, men först en diskussion om ifall ekologisk odling leder till världssvält.

I debatten om den ekologiska maten var frågan om konsumenten nu skulle sluta välja ekologiskt för att detta på lång sikt skulle leda till svält. Bland annat på grund av mindre skördar som är en konsekvens av ekologisk odling. Ett perspektiv som helt saknades var att vissa människor faktiskt inte har råd att köpa ekologisk mat, för att det är dyrare. I dikotomin ”Göra ett aktivt val att köpa ekologiskt” eller ”Göra aktivt val att inte göra det” togs inte någon hänsyn till de som av ekonomiska skäl inte har något val.

Debatten innehöll i övrigt: En hipp ekobonde och Alexandra Zazzi.

Programmet rasar vidare! Ordet till före detat KDU-ordföranden Aron Modig, som vill införa en kändis- och rikemannaskatt.  Det kanske låter otypiskt KD-politik, tycker ni. Och det har ni rätt i, för han menar förstås en frivillig skatt. Eftersom ett kristdemokratiskt samhälle bygger på välvilja och välgörenhet, snarare än att rika faktiskt skulle beskattas i nivå med sin inkomst.

Något som inte välkomnades av medelklassens representant Annika Theodorsson.

Theodorsson debatt 20 nov

Debattens behållning var den stenrika Lasse Diding som inte alls trodde på Modigs förslag.

 

Snål debatt 20 novMen nog om att fylla statens kassor med allmosor. Till den riktigt heta potatisen – frågan om transrörelsens förhållande till vänstern.

Debatt ville diskutera den infekterade stämningen mellan två separata sidor. Debatts problemställning var dock, som rätt ofta fallet, något skev. Att vara trans och att vara vänster är inte ömsesidigt uteslutande. Att transrörelsen därför skulle stå i direkt motsatsställning till vänstern är en förenkling. Politisms egna Aleksa Lundberg var närvarande och gjorde sitt bästa för att motverka polariseringen.

Lundberg Debatt 20 nov text

Twittraren Johanna ”TheMegabitch” Marseille uttalade sig också.

Marseille debatt 20 nov text

Lundberg benämnde Debatts försök att skapa en polariserad motsättning mellan Debattens olika deltagare som en delvis av medierna ”skapad dramaturgi”. Nyanserna offrades. Trots att både Marseille och Lundberg försökte lyfta det strukturella före det individuella, dödlig transfobi före Ekis Ekmans uttalanden, föll diskussionen in i att handla om God Ton.

God Ton – Det som i realiteten är att vända fokus till cis-personers upplevelser av transkampen och deras känslor gällande att bli utestängda från den.

Debatt 20 nov tonläget text

Lundberg Debatt 20 nov 2 text

Så visas ett tweet på skärmen från en tittare, som säger att den verkliga kampen är mellan arbetare och kapital, som förenar oavsett över identitetsgränser. Detta är också kanske främst vad de 15 minuterna borde ha handlat om. Om den ”traditionella vänster”, som programledaren Hedberg kallar dem, som inte vill tala om något annat än klass. Som tror att transrörelsen hotar den ”verkliga” kampen.

Lundberg får i detta ögonblick ordet och säger ”Detta är kärnan av problemet” – just som vinjettmusiken börjar spela över hennes ord. Som en alltför tydlig metafor över en debatt som bara hinner påbörjas innan det är dags för programmet ”Jiddra med din hjärna” 22:45.

Bonus: Tjejen som verkligen gillade att vara med i tv. Framtida superstjärna?

Debatt 5Debatt 4Debatt 2Debatt 1

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se