Stäng
blog-header
september 8, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare

Hans Rosling går igenom flyktingkrisen

Professor Hans Rosling har uppmärksammats de senaste dagarna för en utskällning av en dansk journalist medelst fakta. På måndagen var han i Aktuellt, där han förklarade flyktingkrisen i Syrien för den oförstående tittaren eller programledaren. Detta skedde oerhört pedagogiskt. Såpass pedagogiskt att han till och med använde legobitar.

Rosling dundrade på i Aktuellt om den bisarra flyktingpolitiken i EU, som tvingar ut människor på öppet hav. De har rätt att söka asyl – men förhindras från att ta sig hit. De kan inte flyga, eftersom flygbolag som tar emot flyktingar blir skyldiga att betala omkostnaderna för deporteringen. De kan inte åka i säkra båtar, för båtar som bär flyktingar förstörs vid ankomsten till Europa.

De gula bitarna symboliserar Syriens befolkning före kriget, där varje block är 1 miljon.

Aktuellt-6-september-rosling-1

Så 12 gula legobitar blir röda, nu symboliserande syrier som tvingats fly kriget. Till var har flyktingarna flytt? Rosling förklarar, återigen pedagogiskt.

Aktuellt-6-september-Rosling-3

Den stora röda stapeln är intern-flyktingar, den lilla röda symboliserar de fyra miljoner människor som flytt till länderna kring Syrien. Men hur är det med den där stora flyktingvågen som hotar krossa Europa?

Aktuellt-6-september-Rosling-2Ser ni den lilla blå legobiten som Claes Elfsberg till och med måste peka ut? Jodå, den symboliserar den börda som tynger några av världens rikaste länder. Länder som har långt mer begränsade resurser än EU har alltså redan tagit emot 4 miljoner flyktingar. Och bråkar Europa om den lilla bråkdelen.

Samtidigt som de pengar som faktiskt används för att hjälpa flyktingar tas från planerade biståndsprojekt. Pengar som kunde användas till de många flyktingläger som upprättats som konsekvens av Syrien-krisen – omdirigeras för att hantera krisen när den når Europa. Enorma flyktingläger står utan pengar, människor dör på Medelhavet och Storbritannien väljer att ta in 20 000 flyktingar – under fem år.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se