Stäng
blog-header
november 5, 2014
Veronica Eneskjöld, bloggare

Ett inlägg i manlighetsdebatten från TV4

I senaste avsnittet av sitt självbetitlade program satsade Jenny Strömstedt på att tackla ”män som tycker de tappat sin attraktionskraft i jakten på jämställdhet”. Ett avsnitt som innehöll allt – men troligen inte kommer lösa den moderna mansrollens kris.

Strömstedt hade bjudit in Raw Man-terapeuten Oscar Palmenfeldt, samt en grupp deltagare i hans kurser. Poängen med Raw Man är att lära män finna någon slags förlorad mansroll genom att skapa ”polarisering” i relationer. Alltså inte alls att upplösa förväntningar på att män ska se ut eller vara på ett visst sätt, utan att stärka deltagarna i att vara och agera på ett specifikt sätt. Till detta tillkom regissören Ruben Östlund samt macho-mannens förespråkare nummer ett – Paolo Roberto.

Paulo Roberto var tveksam.

Paolo Robert Strömstedt tv4

Kanske också med rätta. Eftersom TV4 verkade tagit dit honom som någon slags macho-motvikt till Östlund och Palmenfeldt, som fick stå för en uppdatering av mansrollen. En uppdelning som inte alls fungerade i realiteten, eftersom Palmenfeldts hela koncept verkar bygga på någon slags essentiell manlighet och kvinnlighet. Roberto var inte alls intresserad av att tala om ”Surdegsbakande  män på Södermalm som inte kan ligga med sina brudar”.

Paolo Roberto 2

”Diskussionen” som följde (Paulo Roberto som surt talade över Jenny Strömstedt) var faktiskt intressant. Roberto ville tala om skolan, om hur pojkar halkar efter, hur män är arbetslösa öer hela landet och hur det slutar med att de röstar på Sverigedemokraterna. Allt det här är legitima frågor som behöver diskuteras. De behöver speciellt diskuteras utifrån problemen med att uppdatera mansrollen till moderna förhållanden.

Paulo Roberto är känd för att vara emot feminismen, men när jag tittade kände jag hur han verkligen skulle gynnas av att förstå den intersektionella feminismen. Han var trött på att diskutera ”kvinnor i ledningsgrupper” så fort det gällde jämställdhet och medelklassen när det gällde klass.

Roberto medelklassen tv4 strömstedt 2

Hela programmet innehöll ett embryo till en behövlig diskussion om mansrollen, utifrån mäns perspektiv. Men inblandningen av Raw Man gjorde det svårt att ta diskussionen på allvar. Palmenfeldt talade om att ”besöka sin feminina sida” och liknande. Det blir en paradox att tala om att förändra mansrollen och samtidigt framställa könsuttryck som något fast eller essentiellt.

Palmenfeldt Strömstedt tv4 2

Strömstedt Palmenfeldt tv4

Avsnittets bästa eller värsta ögonblick kommer mot slutet. Detta var så pinsamt att jag var tvungen att pausa innan det ens börjat och andas i en påse. Raw-Männen övar på närvaro, att ”stå kvar i sin egen kraft”. Övningen går ut på att män ska stå och stirra på varandra medan de ”distraheras av sexiga kvinnor” till en suggestiv poplåt.

Det är exakt så pinsamt som det låter.

Raw man strömstedt tv4

Se avsnittet här. De råa männens styrkeprov börjar ca 17:20. Ta med en påse att andas i.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se