Stäng
blog-header
april 22, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare
Claudio Bresciani / TT

En seger mot tampongskatten

Motståndare mot den så kallade ”tampongskatten” har vunnit en seger i EU.

Begreppet ”tampongskatt” handlar om klassificeringen och sedermera skatten som läggs på mensskydd. I USA klassas de i många stater som ”lyxartiklar” och i Storbritannien klassas de i kategorin ”sanitära produkter”, vilket gör att tamponger och hushållspapper har samma värde. Kritiken som framförts från diverse håll handlar om hur kostnaderna borde sänkas för dessa produkter, som ju inte alls är lyxvaror utan nödvändigheter.

I Storbritannien har kritiken gällande tampongskatten hamnat på EU:s bord. EU har nämligen haft regler som säger att medlemsstaterna inte får sätta enskilda skattesatser på olika produkter. Men så i mars kom beskedet om att EU nu tillåter mer nolltaxering, vilket innebär att länder som Storbritannien kan sänka kostnaderna rejält på mensskydd. Valmöjligheten finns för andra länder att göra detsamma.

Så, varför ska vi bry oss om en himla liten skatt på en sorts produkter? Som många på senare tid upptäckt, bland annat världsledare, handlar det inte om obetydliga produkter. Tamponger är inte samma sak som hushållspapper. Mensskydd är helt nödvändiga produkter för hygienen, för den som har mens.

Den som har eller har haft det vet att alternativet är att sitta i badkaret i några dagar varje månad. Att gå till jobbet, affären eller att delta i samhället skulle bli omöjligt. Därför är taxeringen av de här produkterna som något ej nödvändigt inte bara konstigt, utan rent absurt.

Eftersom man måste köpa mensskydd, kan det vara skillnad mellan att äta och inte i slutet av månaden för den som lever på marginalerna. Om vi lägger ihop kostnaderna, ett par hundra i månaden under de år en person har mens kan det handla om 80 000 kronor. Det är mycket pengar. Lägg till att de flesta som har mens är kvinnor och då läggs utöver de pengarna till en ekonomisk ojämlikhet i nästan alla andra aspekter av samhället också. Att David Cameron nu lovar att lyfta tampongskatten helt är därför glädjande nyheter för låginkomsttagare.

David-Cameron-tampongskatt

I USA beskattas mensskydd som ”lyxprodukter” i 40 stater. Men exempelvis New York är på väg att ta bort skatten genom att produkterna nu läggs till de produkter som ses som livsnödvändiga och därför undantas från skatten (som mat). Till och med USA:s president Barack Obama har haft en åsikt kring tampongskatten.

I en intervju framhöll han hur konstigt det där är.

Obama-tampongskatt-1Obama-tampongskatt-2

Visst har han rätt i att det verkar som om klassificeringen av mensskydd som en lyxvara verkar vara ett påfund av den som troligen aldrig haft det. Men idén om att sänka kostnaderna handlar inte bara om det rent monetära värdet på produkterna. För många som har mens är tillgång till skydd en akademisk fråga när man inte har tillgång till rent vatten.

Det finns ett symbolvärde också, en attitydförändring. Att se mensskydd som lyxprodukter är en del av en struktur där den manliga cis-kroppen betraktas som norm. Erkännandet av att det inte är en lyx utan en hygienisk nödvändighet är då att gå en liten bit på vägen till att inte längre se en slags kropp som neutral. Sänkningen av kostnader för dessa produkter blir en del i att betrakta kroppen som har mens som lika mycket värd, och lika normerande, som den utan.

I Sverige verkar det inte finnas någon tanke på att ta bort eller sänka skatten. Det är synd. Kanske skulle vi i Sverige behöva en riktig diskussion värderingen av olika kroppar. Och det verkar som om det mest effektiva sättet att diskutera det är i pengar.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se