Stäng
blog-header
mars 30, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare

Den uppkäftiga diplomatin?

Det stora temat i veckans Agenda var diktaturer – och den svåra balansgång som är internationell diplomati när dessa är lika mäktiga som Kina och Saudiarabien.

Utrikesminister Margot Wallström kritiserade som bekant Saudiarabien för bristande mänskliga rättigheter. Vilket ledde till tillfällig diplomatisk kris, där Saudiarabien drog tillbaka sin ambassadör, tal ställdes in och upprörda stämmor höjdes. Hemmavid var det dock många som kände en lättnad över Wallströms öppna kritik, fräsch som en vårvind efter åratal av Carl Bildts ”tysta diplomati”. Förvirring uppstod dock när Saudiarabien påstod sig fått en ursäkt.

Saudiarabien blev nöjda över att ha fått en ursäkt – men var det verkligen en ursäkt?

Wallström-agenda-mars

Wallström påstår att Sverige utförde en klassisk icke-ursäkt. Bad om ursäkt för tumultet och ”avbrottet i de diplomatiska förbindelserna” men inte för kritiken. Wallström talade om ”ömsesidig respekt” och att ”vara ense om att vara oense”.

Frågan är om den nya, uppkäftiga diplomatin leder någonstans om alla parter är nöjda?

Saudiarabien lyckas inte bara rädda ansiktet utan negera kritiken mot sig. Sverige har fått kritisera något utan att det leder någonstans, i målet att etablera sig som en faktor inom internationell diplomati. Alla nöjda, men ingenstans, i det dolda brevet kungens skickade till saudiska kungen eller Wallströms överslätande uttryck, framgår det vad kritiken förväntas leda till.

Vad som kan tyckas enkelt för gemene man, att en diktatur är en diktatur, är tydligen inte lika enkelt för vare sig Margot Wallström eller Stefan Löfven. Löfven ställde upp på en intervju efter ett möte med kinesiska ledare och ville verkligen inte använda det fula d-ordet.

Agenda-Mars-Löfven

Handelsavtal och diplomatiska förbindelser är det som i realiteten tar företräde framför tal om mänskliga rättigheter. ”Den större bilden” som Wallström refererade till i Agenda. Det finns ”många jobb som är beroende av den [kinesiska] relationen” säger Löfven. Samtidigt: ”Vi viker icke från vår syn på mänskliga rättigheter”.

Frågan är vad ”inte vika sig” egentligen betyder i detta fallet. Om kritik innebär att vara tyst, eller bara käfta upp så länge ingen faktiskt blir arg.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se