Stäng
blog-header
september 8, 2018
Veronica Eneskjöld, bloggare

Den sista valdebatten – i gifs

Valrörelsen 2018 tar, kanske kan man våga säga äntligen, slut på söndag. Valvakorna kommer fyllas på med nervösa partimedlemmar, champagnen kyls och mandaten ska fördelas.

I valrörelsens sista, skälvande minuter var det så också dags för den sista partiledardebatten.

SVT-Debatt-7-sep-2018-Sjöstedt

SVT hade valt att ställa debattörerna på rad, vilket skapade känslan av att partiledarna försökte ha en debatt i en bar. Särskilt tydligt blev den oturliga positioneringen när Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson, placerade på varsin ände, fick ropa till varandra över hela den metaforiska politiska skalan.

SVT-Debatt-7-sep-2018-alla

Det här var partiledarnas chans att aktivera soffliggare eller få förtidsröstarna att ångra sig, men inte mycket nytt framkom i kvällens debatt. Annie Lööf anklagade rent av Stefan Löfven för att låta som en ”raspig gammal grammofon”, men känslan av upprepning var nog inte bara begränsad till statsministern. Till och med kärnkraften diskuterades en vända.

SVT bjöd oss på Ulf Kristersson som snöt sig i direktsändning.

SVT-Debatt-7-sep-2018-KristerssonMen Kristerssons snytning till trots, det kanske mest minnesvärda ögonblicket kom när Jimmie Åkesson tog bladet från munnen. Sverigedemokraterna har under valrörelsen gått från att vilja ha bara kvotflyktingar, till att inte vilja ha några kvotflyktingar, till att erkänna att de vill skicka tillbaka människor till deras hemländer. Med känslan av stödet i ryggen blir också den tidvis försiktiga politiken mer uttalat och aggressivt rasistisk.

På temat integration visste Åkesson vad det berodde på att människor fastnar i lång arbetslöshet.

SVT-Debatt-7-sep-2018-ÅkessonAnnie Lööf, som etablerat sig som den enda som säger emot, blev upprörd.

SVT-Debatt-7-sep-2018-LööfMen den oförblommerade rasismen passerade utan vidare protester, för det är där den svenska debatten är just nu.

Partiledarna fick också chansen att diskutera ekonomi. Medan Löfven och Jan Björklund diskuterade varför och ens om Nordea flyttat från Sverige, funderade Jonas Sjöstedt för sig själv.

SVT-Debatt-7-sep-2018-Sjöstedt-2

Strax därefter hoppade han in i debatten om banker och framhärdade i att man måste ”sätta hårt mot hårt”. Även Nordea måste vara med och betala för tonåringars kollektivtrafik. Detta uppskattade inte Ulf Kristersson, som av förklarliga själv förfäras vid tanken att Vänsterpartiets ”extrema syn” skulle påverka Stefan Löfven att höja skatten.

Skaffa någon som tittar på dig som Jan Björklund och Ebba Busch Thor tittar på Ulf Kristersson när de tycker han mästrar Stefan Löfven om höjda skatter.

SVT-Debatt-7-sep-2018-Björklund-Busch-ThorSå var debatterna slut. Kanske får partiledarna en lördag ledigt innan valdagen – och sen börjar jobbet igen.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se