Stäng
blog-header
januari 16, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare
Foto: SVT

Den genusskeva historien i Aktuellt

DN har kunnat visa att antalet namngivna kvinnor i skolans historieböcker är pinsamt låg, jämfört med antalet män.

Aktuellt bjöd in Ivar Arpi, redaktör på Neo, och Rossana Dinamarca, vänsterpartistisk riksdagsledamot, för en kort diskussion i frågan.

Ivar Arpis deltagande hängde dock länge på en skör tråd. Vi får tacka vår lyckliga stjärna över de uppoffringar han gjort för att kunna ställa upp.

Arpi Aktuellt Politism

Men vad handlar egentligen en sån här diskussion om? Försöker staten skriva om historien? Eller handlar det om att framhålla andra delar av historien? Från Arpis sida var positionen klar – det är historien det är fel på, inte historieböckerna.

Apri AktuelltMisogyni är således bekvämt att positionera som något förflutet. Och historieskrivning som upprepning av fakta, separerat från all samhällskontext eller påverkan av strukturella fenomen.

Dinamarca aktuellt 15 janDinamarca försökte föra fram att historieskrivning alltid handlar om ett urval. Samt att kritik mot den innebär att medvetandegöra de som skriver historieböcker om vad som påverkar dem i den processen.

Arpi ämnade förpassa frågan om skev historieskrivning till den påstådda slippery slope som är identitetspolitik. Att det är en trend att alla ska hitta någon att identifiera sig med. Bland annat yttrade han orden: ”Om jag läser om mongolhärjningar frågar jag mig inte ‘Var är de vita männen?'”.

Varför skulle han fråga sig det? Han vet ju redan var de är.

På nästa sida i historieboken.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se