Stäng
blog-header
april 10, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare

Debatt – och debatterna som inte borde finnas

I torsdagens SVT Debatt behandlades det dygn som markerat en eskalering i konflikten mellan Sverigedemokraterna och SDU.

Debatt-9-april-kaosdygnet

Lagom till Jimmie Åkessons återkomst till moderpartiet vill partiledningen skärpa sin kontroll över det olydiga ungdomsförbundet. Flertalet illojala illbattingar har fått olycksbådande brev om uteslutning skickade till sig.

I studion fick tittaren se bråket live. Det talades argt i mun på varandra. En högst offentlig debatt som förstås inte skett om SD fått bestämma – den retoriskt välslipad ytan får sig en törn.

Moderpartiets representant, Hanna Wigh, kunde visst inte kommentera, men gjorde det ändå. Hon försäkrade tittaren om att breven med hot om uteslutning visst inte alls var hot om uteslutning.

Uteslutningar-Wigh-debatt-9-aprilWigh ville även försäkra de två till tre tittare som eventuellt fortfarande tror Sverigedemokraterna är ett normalt demokratiskt parti, att det enda som de hotfulla breven innehåller är ett ifrågasättande av vissa medlemmars ”ideologiska hemvist”. I realiteten innebär det att den som svär lojalitet till partiledningen kan undkomma yxan.

En tunn slöja över ett försök att rensa ut de som stödjer William Hahne och andra obekväma inom partiet. Band till högerextremister verkar användas selektivt för att ta bort människor partiledningen finner obekväma. Medan samma band existerar också i toppen av partiet, då självklart utan att någon uteslutning kommer på fråga.

En absurd rundgång uppstod när företrädare för ett rasistiskt parti bråkar med andra rasister och blir tillfrågade om de är rasister eller umgås med rasister.

Rasist-debatt-9-april

Sen diskuterades vaccin i Debatt. En debatt som inte ens borde ha skett. Motståndarna får onödig luft under vingarna.

Debatts format troget ges läkare och googlare samma tid att utveckla sina teorier. Detta ger intrycket av att det är en fråga om åsikter. Och åsikter fanns det gott om.

Antivaccin-Debatt-9-april

Att barn inte tillåts vara sjuka är plötsligt ett problem. Enligt Karlström var mässling inte alls något problem förr i tiden. Barn var ju så friska och rosenkindade då. Sprang från gård till gård, pallade äpplen och bar med sig sjukdomar som gåvor alla glatt tog emot. Polio är som att få en riktigt svår klåda och mässlingen är knappt värre än en förkylning, right?

1-av-5-9-april

Oh, just det.

Anti-vaccin företrädaren Linda Karlström spred påståenden vilt omkring sig. Inlästa och genomtänkta, men ändå inte… korrekta. På grund av formatet gick det heller inte för statsepidemiologen Anders Tegnell att bemöta väggen av halvsanningar, annat än i korta stötar.

Debatt-9-april-stämmer-inte

Exempelvis ifrågasatte Karlström varför vaccin inte genomgått dubbelblind-studier med placebo. Själv osäker på vad detta innebar, konsulterade jag relativt pålitliga källor – läkare på TwitterOch nej, vaccin har inte genomgått sådana tester. Vissa människor har inte getts en spruta och blivit tillsagda att de fått vaccin när de egentligen inte fått det, för att testa placeboeffekten.

För att detta vore otroligt oetiskt.

Visst, Debatt handlar om åsikter. Men läkare och vetenskaplig konsensus bör ges större utrymme och tyngd än inlägg på Familjeliv.

 

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se