Stäng
blog-header
augusti 28, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare

Bostadsduell i bostadskrisens bostadscirkus

Medan bostadskrisen obönhörligt rasar vidare lika naturligt som årstidernas gång, stannade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) till i SVT Debatt för att debattera den. I andra ringhörnan, i vad Debatt döpt till ”bostadsduellen”, stod Jan Björklund (FP).

Duellen utgick ifrån Björklunds senaste kast med röstfiskespöt – marknadshyror. Plötsligt har Folkpartiet, enligt Björklund själv, haft fel i alla dessa år och det är dags att tänka om gällande bostadspolitiken.

Enligt Björklund är ett stort hinder i byggandet begränsningen av presumtionshyrorna. Presumtionshyra innebär att en hyresvärd vid ett nybygge kan ta ut betydligt högre hyra än bruksvärdet, för att täcka in sina kostnader. Men den möjligheten begränsas efter 15 år. Björklund vill ta bort den gränsen, vilket i princip innebär högre hyra och begränsning av rätten för hyresgästen att få skäligheten i sin hyra prövad.

Debatt-27-augusti-Björklund

Det är sant att det finns en liten chans att det skulle byggas mer, Björklund! Mer vinster att ta ur ett bygge innebär kanske att fler vill bygga. Men att hyrorna stiger brant samtidigt som hyresgästens rätt försämras, kommer i längden inte förbättra läget för de som verkligen behöver det.

Höjda andrahandshyror lär heller inte ge stöd åt andra än rika bostadsrättsägare. Björklund påstod att hyrorna på nybyggen inte alls skulle öka med fri hyressättning för att de ”redan är höga”. Trots att rapporter tydligt talar emot detta.

Mehmet Kaplan sade de magiska orden.

Debatt-27-augusti-kaplan

Något som kändes positivt i den lilla duellen, mitt i den svårgenomträngliga och politiska icke-konkretismen, var att Kaplan på en fråga om detta svarade ”ja” till att Sverige likt på 60- och 70-talet faktiskt kan bygga bort bostadsbristen. Med satsningar på hyresrätter och studentbostäder. Han talade om behov av stora investeringar och satsningar.

Sverige behöver de där billiga hyresrätterna och studentbostäderna. Kaplan lovade att regeringen skulle bygga 50 000 bostäder per år i fem år (250 000 bostäder tills 2020). Varav hälften hyresrätter. Det är bra – men tyvärr fortfarande långt ifrån de 70 000 bostäder som behöver byggas varje år. Det krävs alltså att Kaplan och regeringen presterar ännu mer. Vi väntar.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se