Stäng
blog-header
oktober 20, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Bad hombres och nickedockor – valdebatten i gifs

Natten mot torsdag, svensk tid, var det dags för den sista sammandrabbningen innan presidentvalet i november.

Donald Trump och Hillary Clinton möttes för sista gången på scen. Det här var deras stora chans att titta in i kameran och övertyga osäkra väljare.

Det var Trumps möjlighet att nå ut till nya väljare, kanske till och med lugna kvinnor och minoriteter att han faktiskt inte aktivt är emot dem. Kanske skulle de kunna rösta på honom? Så blev det inte. I stället gjorde Trump klart att han fortfarande exklusivt vänder sig till sina kärnväljare av vita, konservativa män som bor i småstäder.

En stor fråga handlar om den nya plats som ska tillsättas i Högsta Domstolen.

Presidentval-Trump-19-okt-1Trump lovade dyrt och heligt att tillsätta en domare som kan släpa USA tillbaka till 1700-talets ärofyllda dagar. Inga mer aborter! Inga samkönade äktenskap! Automatkarbiner till alla! Vilket tekniskt sett inte fanns 1776 men ändå på något sätt är en rättighet.

Medan Hillary Clinton tydligt underströk att hon skulle försvara domslutet från 1973 som garanterar rätten till abort. Samt försvara den hårt ansatta organisationen Planned Parenthood, som tillhandahåller vård och aborter till de som inte har råd. Skiljelinjen mellan vilka domare de båda skulle utse är alltså gränsen mellan nutiden och medeltiden.

Presidentval-19-okt-Clinton-1

Clinton tog upp hur hon stött en lag som skulle gjort det svårare för småbarn att få tag i vapen. Trump framhöll hur arg hon blivit när lagen inte gått igenom.

Presidentval-Trump-19-okt-2-2

Trump körde in kilen hårt mellan Clinton och alla vapenentusiaster som fasar inför hennes tillträde. Men för många andra verkar det nog naturligt att bli upprörd när inte ens treåringar som vådaskjuter är anledning nog att skärpa vapenlagarna.

Debatten var den mest städade av de tre. Clinton lyckades komma under skinnet på Trump ett par gånger. Exempelvis när Trump påpekade att Putin inte gillar Clinton.

Presidentval-19-okt-Clinton-2-puppetPresidentval-19-okt-Trump-puppet”Du är en nickedocka!” ”Nä, du är!”.

Putin är inte Trumps ”bästa vän”, enligt honom själv. Han känner honom inte ens. Men Trump är säker på att vänskap med Putin och att ”bekämpa Daesh” är allt som behövs för en framgångsrik utrikespolitik.

På hemmaplan har han anklagats för att, milt uttryckt, inte ha en jättebra kvinnosyn.

Presidentval-19-okt-Clinton-Donald-thinksDet är förstås inte sant, enligt Trump själv. Han har en bra kvinnosyn. Till och med den bästa. Den bästa av alla.

Presidentval-19-okt-Trump-respectPrecis som när Trump sa att han hade ”det bästa temperamentet” fick det här publiken att skratta. Vilket inte är något bra betyg för någon presidentkandidat.

Clinton tog upp hur Trump talat om kvinnorna som anklagat honom för övergrepp på senaste tiden. Han kallade en kvinna som skrev om det hela för ”disgusting”. Och han beskrev en kvinna som suttit bredvid honom på ett flygplan som inte attraktiv nog för det. Trump förnekade att han sagt det.

Well. Han sa det.

Som om han sedan verkligen inte kunde hindra sig själv, såg Trump också till att kalla Clinton ett fult ord.

Presidentval-19-okt-Trump-nastyPå Twitter trendade snabbt ”Bad hombres” (”Dåliga män”) i samband med debatten. Det var förstås Donald Trump som varit framme och talat om invandring.

Presidentval-19-okt-Trump-3Trump hade säkert inte förolämpat eller stereotypiserat hispanics och latinos på minst en vecka och kände att det var läge att distansera sig ännu mer från andra röster än hans kärnväljare. När han redan tidigare kallat mottagande av syriska flyktingar för ”en stor trojansk häst” och gjort klart att hans respekt för kvinnor är högst begränsad.

I förra debatten gick Trump emot sin egen vicepresidentkandidat. I den här debatten gjorde han det igen. Mike Pence hade lovat att de skulle acceptera valresultatet, en grundsten i demokratin. Samma dag hade Trumps egen dotter gjort detsamma.

Men inte Trump.
Presidentval-19-okt-Trump-look-at-itHan ska kolla på det! Kanske är det svårt att backa efter att Trump i ett år hetsat sina väljare till att tro att valet kommer vara riggat.

Men, som Clinton vasst påpekade, Donald Trump trodde också att Emmy-utdelningen var riggad när hans program inte fick en utmärkelse.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se