Stäng
blog-header
mars 14, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Agendakollen: Statsministern försvarar avtalet med Turkiet

Fokuset i gårdagens Agenda var på en intervju med Stefan Löfven. Statsministern anmodades prata om flyktingkrisen, ur ett nationellt och internationellt perspektiv.

Turkiets roll togs åter upp till diskussion. En ny rond gällande EU:s nya avtal med Turkiet. Detta avhandlades i programmet senast förra veckan.

Då var det inrikesminister Anders Ygeman som fick försvara avtalet med Turkiet. Den här gången var det statsministern som fick förklara om Turkiet verkligen är ett lämpligt land att överlämna flyktingar till.

Enligt Löfven är Turkiet inte säkert – och en av de saker Sverige tryckt på för är att förutsättningen för att ett avtal ska skrivas under är att det sker med respekt för lag och rätt. Men han vill samtidigt mena att avtalet är det enda sättet att stoppa vägen över Medelhavet, där 450 personer dött bara i år. Det ger inte EU så mycket handlingskraft. Stoppandet av den vägen ska ske samtidigt som den omtalade omfördelningen av syriska flyktingar ska ske inom EU.

Den omfördelning som hittills knappt blivit av. Endast 10 av 28 länder gått med på att ta in flyktingar. Löfven är inte nöjd.

Agenda-13-mars-Löfven

Agenda-13-mars-Löfven-2

Att hela EU tar ansvar över flyktingfrågan är den enda hållbara lösningen, enligt Löfven. Om länder säger nej kanske deras plats i Schengen måste ifrågasättas.

Men det svenska flyktingmottagandet då?

Anna Hedenmo ifrågasatte om Stefan Löfven tagit svenskarnas oro på allvar. Löfven anser att hans regering reagerat på höstens snabba förändringar. Det kanske förvirrar en del väljare, men han ville inte säga att de borde tänkt annorlunda tidigare.

”Vi har gjort det som behövde göras”, sade Löfven. Flyktingmottagandet ska vara sådant att välfärden ”fungerar för alla”. Däremot ville statsministern inte direkt svara på hur det skiljer sig från den retorik om att ställa flyktingar mot välfärd som Socialdemokraterna i hårda ord förkastade för bara ett par år sedan.

Agenda hade bjudit in frilansjournalisten Ylva Nilsson och Sakine Madon, tillträdande politisk redaktör för VLT, för att kommentera situationen med Turkiet. Madon inskärpte att Turkiet inte respekterar mänskliga rättigheter och att EU inte bör vara naiva i sitt förhållningssätt till landet.

Agenda-13-mars-MadonEnligt Madon råder det krigstillstånd i delar av Turkiet. Senast på söndagen skedde ett blodigt attentat som lämnade många döda. President Erdogan är nyckfull, säger Ylva Nilsson, och går verkligen inte att lita på.

Erdogan kväser yttrande- och pressfrihet och kurder förtrycks, förföljs och mördas. I sin intervju tog Löfven också upp kurderna och att det finns många kurder som flytt till Sverige, på grund av förtryck.

Vad är då en möjlig väg framåt, om avtalet med Turkiet är en dålig lösning?

Nilsson anser att en möjlig väg framåt är att EU-domstolen får straffa de länder som inte deltar i det gemensamma fördelningssystemet, med dagsböter. Madon framhöll hur världen borde engagera sig mer i att lösa konflikter, som exempelvis den i Syrien. Som trots allt är grunden till varför människor flyr.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se