Stäng
blog-header
oktober 26, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare

Agendakollen: Rollen som landsfader fortsatt vakant

I chockvågen efter Trollhättan och i skenet av ett eskalerande antal nedbrända asylboenden är det lätt att vilja söka efter en förenande röst. En landsfader, helt enkelt. Någon som kan säga med lugn röst att ”allt kommer bli bra nu”, om vi bara jobbar tillsammans.

Eftersom kungen verkar upptagen med bröllop och barnbarn just nu, blir andrahandsvalet statsminister Stefan Löfven (S). Kan han kalla tillbaka den förlorade tryggheten? Kan han hitta rätt, samtidigt som han pressar både EU och svenska kommuner om flyktingkvoter?

Agenda intervjuade Löfven på söndagskvällen. Där lyfte han det andra Sverige, det alternativa Sverige som står för medmänsklighet. Som inte försöker bränna inne flyktingar eller hejar på de som mördar barn för att de har en oönskad hudfärg.

Agenda-25-okt-Löfven

Statsministern talade om att stärka arbetet mot hatbrott och om Forum för levande historia, saker som i detta nu har begränsad effekt och inte förbättrar det hårda samhällsklimatet. Enligt Löfven bör samhället byggas upp genom tillit, där alla känner att de har en plats ”i framtidsprojektet Sverige”. Det är fina ord. Detta sker dock parallellt med införandet av tillfälliga uppehållstillstånd och en försämring av arbetsmarknaden för de invandrande. Löfven gör lite konkret för att hjälpa alla de hundratusentals svenskar som riskerar drabbas av rasistiskt våld att inte sova med oro och knutar i magen.

Löfven var dock inte främst i Agenda för att försöka fylla rollen som landsfader – utan för att diskutera den migrationsuppgörelse som antagits i tumultet efter att DÖ dödförklarats och antalet asylsökande ökat. I processen att skapa blocköverskridande samarbete har regeringen offrat både det ena och det andra. Inte minst fick de borgerliga partierna igenom att det nu är tillfälliga och inte permanenta uppehållstillstånd som ska gälla främst.

Agenda-25-okt-grafik

Även om regeringen fick igenom att kommunerna ska tvingas ta emot flyktingar, är TUT svårt att svälja. Speciellt med en statsminister som gärna vill prata om Sveriges medmänskliga och humanistiska traditioner. För att få permanent uppehållstillstånd krävs jobb. Det riskerar att skapa lönedumpning när fler och fler desperata människor inte kan säga nej till ett arbete eftersom deras liv bokstavligt talat beror på det.

Löfven framhöll att regeringen fick igenom att det även ska krävas skälig lön för att PUT ska bli verklighet.

Agenda-25-okt-Löfven-2

Om det förbehållet räcker för att behålla standarden på arbetsmarknaden, återstår att se. Tydligt är att regeringen sålde ut viktiga frågor, som handlar om basala saker som trygghet i integration och arbete, för att nå en överenskommelse. Den där ”landsfader”-titeln är nog inte något Löfven är redo för – än.

Kanske är kungen ledig ändå?

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se