Stäng
blog-header
september 7, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare

Agendakollen med giffar: Syrien och det fria skolvalet

Agenda vände sig i söndagens program till Syrien. Kriget i Syrien fortsätter obönhörligt, samtidigt som Europa käbblar om ifall de som dör på Medelhavet är värda att rädda. Efter fyra års krig är facit 240 000 döda.

Som jämförelse – hela Norrbottens län i Sverige har 248 000 invånare. Det är alltså som att hela det länet skulle dödas och försvinna. Jämförbart procentuellt med Sveriges befolkning är det som om 94 000 människor skulle dö – eller storleken på hela Halmstad kommun. Då är det inte inräknat alla som skadats eller dött av konsekvenserna av bombningar, som brist på vård eller infektioner.

Agenda-gif-6-september

Så Syrien är ett trasigt land. Agenda intervjuade Kenneth Roth, chef på Human Rights Watch, som påpekade att det inte finns någon säker plats för syrierna att fly inom landet. Detta eftersom president Assad släpper så kallade ”oljefatsbomber” långt bortom frontlinjen. Oprecisa, enkla bomber som medvetet slängs ut i riktning mot sjukhus, marknadsplatser och andra delar av det civila livet. Civila i rebellkontrollerade områden ska få budskapet, från sin egen president, att de inte kan vara säkra någonstans.

Agenda-6-september-Kenneth-Roth

Även om Syriens befolkning plågas av rebellgrupper och IS intrång, är det president Assad själv som är ansvarig för 90 procent av dödsoffren. En FN-resolution har varit på tapeten, vars syfte var att fördöma användningen av de vidriga oljefatsbomberna och hota Assad med sanktioner. Ryssland, denna kämpe för mänskliga rättigheter, har i sin tur hotat med att lägga in sitt veto mot resolutionen.

Möjligheterna att leva i Syrien försvinner. När skolor och sjukhus förintas och man när som helst kan dö av en fallande bomb, verkar den där rangliga gummibåten över Medelhavet kanske som den enda vägen ut.

Sedan till något helt annat – nämligen svenska skolan. Elever i utsatta områden visar sig ha höjt sina skolresultat när deras skolor lagts ner och de förflyttats till skolor i välbärgade medelklassområden. Alla verkar vinna på klasser där elever har olika socio-ekonomisk bakgrund. Men frågan är om en diskussion om blandade klasser säger något om vad som egentligen står bakom.

I stället borde det fria skolvalet står i skottgluggen.

Det fria skolvalet har lett till att skolor i redan utsatta områden utarmas på ambitiösa elever och ambitiösa lärare, samtidigt som de redan har dåligt med resurser. Elever som redan

Anna Ekström, Skolverkets generaldirektör, var i studion för att diskutera problemen och utmaningarna.

Agenda-6-september-fria-skolvalet

Ökade samhällsklyftor leder till ökade skillnader i skolan – samtidigt som det fria skolvalet förstärker problemet. Utsatta områden får dåliga skolor, vilket skapar en ond cirkel av att barn med redan dåliga förutsättningar får ännu sämre förutsättningar med undermålig undervisning.

Ekström påpekar att Sverige har en, jämfört med andra länder, väldigt oreglerad skolmarknad – och kanske är det dags för begränsningar. Som exempel på lösningar för att ”blanda klasser” tog hon att vissa amerikanska skolor använder ett slags kvotsystem för att få in elever med sämre socio-ekonomiska förutsättningar. Ett annat sätt är det i Holland, där elever med sämre förutsättningar får större skolpeng och därmed blir mer attraktiva på skolmarknaden.

En viktad skolpeng eller kvotsystem kanske kan hjälpa en del elever, men att skeppa elever till medelklassområden verkar knappast åtgärda det grundläggande problemet.

Att det verkar som om staten misslyckats med att ge alla elever samma förutsättningar.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se