Stäng
blog-header
juni 1, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare

Agendakollen: Löfvens utmaning

Opinionsläget sviktar för regeringen. SVT:s Agenda hade följt statsminister Stefan Löfven inför Socialdemokraternas jobbkongress och sedan anordnat en intervju. Statsministern fick således en chans att kommentera siffrorna och planerna inför framtiden.

Agenda påpekade att Löfven, likt föregångarna Palme och Persson, har passat på att dyka upp i barnprogram. Den här gången dansades det dock inte med kor, vilket det troligtvis numera tydligt avråds från redan i handboken ”Vara statsminister 101″.

Kanske skedde barnprogramsbesöket i relation till en sjunkande opinion – kanske för att inget skriker landsfader som att förklara för kidsen vad demokrati är.

Agenda-31-maj-Löfven-Alla-ska-med

Och visst fanns där ett visst mått av den socialdemokratiska landsfaderretoriken – även när Löfven pressades på mer specifika svar.

Agenda-31-maj-Löfven-bygger

Löfven vill investera. Det ska fokuseras på kollektivtrafiken, satsas på näringspolitiken och bostäder ska byggas. Men om tågen ska gå i tid så krävs det pengar.

Lars Calmfors (professor i nationalekonomi) och Agneta Berge (nationalekonom och skribent på Politism) kommenterade det hela från Agenda-studion.

De var båda osäkra på om finansieringsmetoderna skulle vara tillräckliga. Vissa lån och möjligtvis spekulation med pensionsfonder ger ingen Norrbotniabana. I stället ansåg Berge att höjda skatter är en möjlig väg framåt, för att täcka in de stora investeringar som Löfvens förslag kräver.

En del av den ”jobbagenda” Löfven fört fram är målet att ha lägst arbetslöshet i EU. Ett sätt att nå det målet är att sänka lönerna, vilket de gjort i Tyskland med viss framgång. Men ett problem med att sänka lönerna är förstås att det är svårt att konkurrera med länder där arbetarna får en spottstyver och riskerar arbeta utan skydd eller vad Sverige skulle anse vara under rimliga förhållanden.

Agenda-31-maj-Löfven-konkurrens

I stället ska Sverige konkurrera genom att vara bäst. Höj kompetensen, utbilda folket! Bygg riket tillsammans! Heja Sverige!

Men Calmfors var inte säker på att det heller skulle vara tillräckligt. Han kallade det traditionell ”socialdemokratisk investeringsromantik” när Socialdemokraterna satsar på investeringar som åtminstone inte på kort sikt ger ökad efterfrågan och jobb.

Agenda-31-maj-calmfors

Kanske var det Berge som kom med det mest konkreta förslaget i sammanhanget: Att satsa på skola, vård och omsorg. Det ger inte bara jobb, det skulle också täcka upp för den personalbrist som alla vet är i antågande inom välfärdssektorn.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se