Stäng
blog-header
mars 21, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Agendakollen: Kinberg Batra om Alliansens splittring

Likt de senaste söndagarna avhandlade gårdagens Agenda det omdiskuterade flyktingavtalet med Turkiet. Avtalet innebär att de syriska flyktingar som anländer till Grekland efter resan över Medelhavet från och med nu kommer att skickas tillbaka till Turkiets flyktingläger. Sedan lovar EU att ”i gengäld” ta emot 72 000 syriska flyktingar – också från flyktinglägren i Turkiet.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra intervjuades om läget. Enligt henne är avtalet ett ”steg i rätt riktning”. Ett steg från ett system som inte fungerar till ett som gör det.

Camilla Kvartoft undrade vad många nog undrar i ett läge när barnfamiljer som riskerat sina liv, om de anländer efter midnatt på måndagen, ska skickas tillbaka. I en grym räkning av minuter.

Agenda-20-mars-2016-Kvartoft

Agenda-2016-20-mars-Kinberg-Batra

Det måste helt enkelt vara humant, eftersom det är vad som kommer hända.

Även om Amnesty kallar det en svart dag för Europa och FNs flyktingkonvention.

Enligt Kinberg Batra är det mycket kvar innan man ser hur avtalet kommer fungera i praktiken. Men alternativet är att EU inte kommer överens alls och inte hanterar en kris som det enligt henne vore naivt att tro är över. Det handlar om ordning och redan och att se till att människor under ordnade former får sin sak prövad.

Förra året kom det 800 000 människor vägen över Medelhavet. Nu ska EU skicka tillbaka alla som kommer till Grekland och sedan fördela 72 000 mellan länderna. Kinberg Batra tycker inte att Sverige ska ta del av den kvoten eftersom Sverige och Tyskland redan ”tagit mycket ansvar”. Hon påpekade att Moderaterna fortfarande vill ha sin flyktingpaus.

Kinberg Batra kommenterade inte bara Turkiet-avtalet, utan också den senaste tidens utspel kring sänkta ingångslöner för nyanlända, som blottat en spricka inom Alliansen. Både Centerpartiet och Liberalerna gått ut och sagt att det är förslag de kan tänka sig. Enligt de båda partierna skulle sänkta löner minska ”bidragsberoende” nu när det kommit många människor med låg utbildning till Sverige. Jan Björklund påstår att de flödat in hundratusentals människor i Sverige som kommer ”leva på bidrag år efter år”.

Kinberg Batra och Moderaterna har offentligt sagt nej till att en Moderatledd regering skulle lagstifta om det.

Agenda-2016-20-mars-Kinberg-Batra-2

Moderaterna har i princip ställt ett ultimatum – ingen alliansregering om det som krävs är att staten går in och petar i löneförhandlingarna. Vilket lika offentligt irriterat exempelvis Jan Björklund som sagt att han utgår ifrån att sänkta ingångslöner ändå är på förhandlingsbordet precis som allt annat när en gemensam allianspolitik ska hamras ut. Enligt Kinberg Batra är att parterna förhandlar lönerna en av några centrala principer som inte kan eller ska rivas upp.

Hon framhåller att det är viktigt att ge väljarna klara besked. Men för centerpartister och liberaler verkar beskeden fortfarande oklara.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se