Stäng
blog-header
oktober 19, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare

Agendakollen: Inga svar från M eller KD

Moderaternas stämma har just avslutats. Det verkar markera den sista dödsryckningen för vad Agendas Anders Holmberg benämnde som ”Reinfeldt-epoken”. Liberal invandringspolitik och ”öppna hjärtan” har ersatts av TUT-tutande och åtgärder mot tiggare.Agenda-18-okt-Akb-2

Nya Nya Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra blev intervjuad via länk. I vad som har kommit att utgöra Kinberg Batras signum, besvarade hon inga frågor direkt och förde ett resonemang som verkade direkt hämtat från den osynliga telepromptern.

En viktig punkt i intervjun var frågan om permanenta (PUT) eller tillfälliga uppehållstillstånd (TUT). Moderaterna vill koppla arbete till PUT. Om människor får arbete, får de också möjligheten att rota sig. Frågan är förstås hur Moderaterna tänkt hantera exempelvis äldre och de med funktionsvariationer – är det bara de nyttiga, de arbetsföra, som har rätt att känna sig säkra på en framtid i Sverige?

Moderaterna vill också ge kommunerna ökade möjligheter att förbjuda tiggeri på vissa offentliga platser, som tågstationer och köpcentrum.Agenda-18-oktober-Kinberg-BatraEnligt Kinberg Batra är detta ett ”ordningsproblem”. Kommunerna ska kunna säkerställa ordningen när det uppstår problem.

Vilket onekligen låter som något av en slaskparagraf – vem som ”stör ordningen” är alltid en bedömningsfråga. Var tiggarna förväntas tigga i stället, inom ramen för EU-medborgarens rätt att vistas tre månader i landet, ville partiledaren inte svara på (surprise!).

I sken av att Kristdemokraterna drog sig ur Decemberöverenskommelsen, och därmed dödade den, var Ebba Busch Thor gäst i Agenda. Busch Thor tyckte förstås inte alls det var konstigt att de arbetar för en borgerlig politik och gemensam alliansbudget. Och att inte stöder regeringens skattehöjningar.

Agenda-18-oktober-Busch-Thor

Busch Thor framhöll vikten av samarbete över blockgränserna i situationen Sverige står inför. Likt sin Allianskollega var Busch Thor inte så villig att ge svar på direkta frågor. Hon talade flera gånger om ”asyltrycket” men förklarade inte vad detta innebar trots upprepade frågor av Holmberg.

Asyltrycket på Sverige måste minska, enligt Busch Thor. Men hon ville inte säga att detta innebar att färre flyktingar måste komma till Sverige, bara att åtgärderna hon föreslog, som tillfälliga uppehållstillstånd, skulle orsaka det och det var bra. Kanske. Eventuellt

Vid ett tillfälle tycktes Holmberg ha sett det absurda i situationen. Han utbytte mycket träffsäkert en medkännande blick med publiken.

Agenda-18-okt-programledare

Vi känner med dig, Holmberg.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se