Stäng
blog-header
februari 15, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Agendakollen: Forskningsfusk och Syrien

I söndagens Agenda återkom historien om forskaren Paolo Macchiarini. Efter att i åratal varit en hyllad forskare och kirurg ifrågasätts nu hans metoder, hans resultat och hans CV. De påstådda oegentligheterna har varit en återkommande, och ständigt påbyggd, nyhet i svensk media under året.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) intervjuades av Anders Holmberg. För det handlar förstås inte bara om Macchiarini och vad som kan ha gått fel med hans arbete. Utan det handlar om det lilla, svåra ordet förtroende. Allmänhetens förtroende, patienternas förtroende och regeringens förtroende.

Agenda-14-februari-forskningen-Hellmark-KnutssonI lördags avgick Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten. Så sent som för en vecka sedan hade Hellmark Knutsson fullt förtroende för Hamsten. Men denna avgick alltså ändå senare – med hänvisning till ett skadat förtroende från allmänhetens sida.

I samband med sin avgång spekulerade han i DN om att en elitistisk kultur, felaktiga uppgifter och diverse dåliga beslut lett till situationen där Macchiarini anställdes och stöttades i sin forskning.

För att förebygga vidare problem i samma anda tillsätter nu regeringen en utredning om forskningsetik. I fallet Macchiarini kvarstår en extern utredning om vilka som eventuellt gjorde fel, men enligt Hellmark Knutsson är regeringens uppgift bredare än så. I oktober 2015 tillsattes en utredning för att utreda hur forskningsfusk i sig ska hanteras. Den nya utredningen handlar om de etiska implikationerna av, och gränsdragningarna mellan, forskning och sjukvård.

En annan situation som uppmärksammades var den i Syrien. Agenda hade intervjuat självutnämnda medieaktivister som tagit på sig att dokumentera vad som händer inne i den ständigt bombade staden Aleppo.

I Aleppo har striderna blivit allt intensivare. Bilderna som kablas ut av medieaktivisterna är från ett land där över 11 procent av befolkningen dödats eller skadats, 45 procent är på flykt och 470 000 människor har dött. Där fanns resignation, hos den dokumenterande Ahmad Primo, inför det tillsynes hopplösa läget.

Agenda-14-februari-tids-nogDet enda hoppet, sade Shahem El Refaat, är att visa omvärlden vad som pågår.

I Sverige pågår samtidigt arbetet för fullt med att göra det svårare för människor att komma hit och stanna. Införandet av tillfälliga uppehållstillstånd som regel, i stället för permanenta, har inneburit att många nu inte längre kan få hit sina familjer som de hoppades. Migrationsminister Morgan Johansson (S) framhöll att lagen också är tillfällig.

Agenda-14-februari-Johansson Johansson var positiv gällande ett nyligen framtaget undantag som gör att människor som tagit sig till Sverige före 24 november fortfarande har chansen till permanent uppehållstillstånd. Som minst i tre år framåt kommer dock de som söker asyl i Sverige att som regel inte kunna återförenas med sina familjer. Flyktingströmmen till Sverige har redan avtagit, enligt Johansson delvis på grund av ID-kontrollerna som införts till Danmark. Färre flyktingar söker sig till Sverige – men färre flyktingar rör sig också till och inom EU under vinterperioden.

Migrationsministern ”känner tillförsikt” i att de åtgärder regeringen nu vidtagit är tillräckligt för att avråda människor från att söka sig till Sverige. I så fall slipper regeringen gå ännu längre, i sin balansgång mellan opinioner, vallöften och högerflörtar.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se