Stäng
blog-header
mars 7, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Agendakollen: EU behöver Turkiet – men vad är priset?

I söndagens Agenda var åter EU:s förhållande med Turkiet på tapeten.

Turkiet ska få 30 miljarder kronor av EU. Enligt inrikesminister Anders Ygeman ska pengarna gå till saker som skola och välfärd för de flera miljoner flyktingar, främst syriska, som befinner sig i Turkiet. Det blir EU:s sätt att stoppa strömmen av flyktingar som kommer över Medelhavet. Om Turkiet går att leva i, kanske människor inte vill fly vidare.

Inom EU:s gränser pågår en begynnande humanitär katastrof. Flyktingar trängs bakom den stängda makedonska gränsen i överfulla, grekiska flyktingläger. Människor fortsätter att dö på väg över Medelhavet. Då sätter EU-länderna hoppet till Turkiet som en lösning.

För Ygeman sitter hoppet också fortfarande till beslutet om att omfördela flyktingar inom EU. Och upprättningen av så kallade hotspots, där processandet och fördelningen av flyktingar inom EU kan ske ordnat. Något som 25 av 27 länder faktiskt enats om.

Agenda-6-mars-2016-Ygeman-Hedenmo

Enligt Anna Hedenmo är Merkel och Hollande snarare överens om att minska flödet. Att syriska flyktingar, med assistans av Turkiet, ska ”stanna i närområdet”. Det innebär i länder som Libanon, ett där var fjärde invånare nu är flykting. Eller alternativet att med EUs hjälp få arbete, vård och skola, det vill säga kanske en framtid, i Turkiet.

Men Turkiet är inte drömlandet för EU att bli vän med. Samtidigt som EU pumpar in pengar i landet kväver president Erdogan öppet press- och yttrandefriheten. Enligt Turkiet-kännaren Halil Karavelli är det att ingå ett avtal med djävulen.

Att skicka pengar till Turkiet samtidigt som den fria pressen stängs ner och kurder förtrycks och mördas, kan lätt ses som en signal att sådant är okej.

Ygeman anser dock inte att pengarna innebär att EU ser genom fingrarna gällande kränkningarna av folkets rättigheter. Snarare ger förhandlingarna med Turkiet EU en möjlighet, säger Ygeman, att ha en dialog med landet. I stället för att isolera det, så kan det påverkas i rätt riktning.

Avtalet innebär heller inte att EU bara skickar pengar till Turkiet och hoppas på det bästa.

Agenda-6-mars-2016-Ygeman

Det har låtit på EU och Turkiet som att Turkiet nu satts på ett snabbspår till det tidigare infrysta EU-medlemskapet. Men enligt Ygeman är inte landet ”i det skick som Turkiet är nu”, en möjlig kandidat för EU-medlemskap. Sverige tänker aldrig släppa kraven på press- och yttrandefrihet.

Hur länge det håller så länge EU så uppenbart behöver Turkiet, är dock ingen som kan säga. Om idéerna om hotspots och flyktingfördelning faller, så blir kanske priset för Turkiets hjälp ännu högre.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se