Stäng
blog-header
februari 29, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Agendakollen: Det kokar i MP – och bräcklig vapenvila i Syrien

Det kokar inom Miljöpartiet.

Trots att partiet är i regeringsställning har det gått med på en allt hårdare flyktingpolitik. Något som flera lokalpolitiker protesterar mot och anser strider mot allt Miljöpartiet står för. Särskilt som de nya tillfälliga uppehållstillstånden kan strida mot FN:s barnkonventionen. Barn är fortsatt fast i krigszoner medan deras föräldrar i Sverige väntar på att få ta hit dem.

När Åsa Romson (MP) deklarerade den nya inriktningen på flyktingpolitiken var det med hänvisning till pressade, miljöpartistiska kommunalråd. Men lokalpolitiker som Agenda intervjuade inför söndagens program, som regionrådet Birgitta Losman, kände inte igen sig i att kommunerna skulle krävt ett stopp.

Agenda-28-februari-2016-Losman

Partisekreteraren Anders Wallner intervjuades om den gryende interna konflikten. Hur ska egentligen Miljöpartiet kombinera både sina idéer om öppenhet och att sitta i en regering som förordar ID-kontroller vid gränsen?

Enligt Wallner handlar de nya reglerna om att rusta Sverige. Att skapa ett mottagnings- och etableringssystem som funkar, visa att det inte finns ett problem med ett högt mottagande, så att de nya lagarna kan rivas upp. Trots att Miljöpartiet sitter i regeringen och godkänt lagen om tillfälliga uppehållstillstånd och ID-kontroller, arbetar partiet med att lagen ska bli ”så kortvarig som möjligt”. Den kan eventuellt avskaffas redan innan de tre år gått som den sagts ska gälla.

Miljöpartiet för en politik de öppet kommunicerat att de inte vill ha. Alternativet är enligt Wallner Moderaternas och Sverigedemokraternas politik, som går hårdare fram och vill ha ett helt flyktingstopp. Det viktigaste för Miljöpartiet är att Sverige inte slutar följa asylrätten, enligt Wallner.

Nu är frågan vilken väg Miljöpartiet ska gå. Ska de samlas kring en praktisk väg genom flyktingkrisen, där de bevarar öppenheten? Eller splittras de för att de inte kan finna realistiska, konkreta lösningar och samtidigt bibehålla sin ideologiska kärna?

Agenda-28-februari-2016-Wallner

Medan det mullrar i svensk politik på grund av flyktingströmmarna, fortsätter behoven att vara stora i krigets Syrien.

Freden kan inte komma för tidigt.

13 miljoner syrier är i behov av akut nödhjälp, i ett land som 2013 hade 22,8 miljoner invånare. Ett försök till vapenvila inleddes nyligen och ger FN möjlighet att komma in med välbehövlig hjälp i området. Vapenvilan är mycket bräcklig, men förhoppningen är att ett förlängt eldupphör leda till fredssamtal.

Men vilka ska förhandla i sådana fredsssamtal? Författaren Samar Yazbek, exil-dissident i Paris, är det inte de två sidorna ”Assad” och ”terrorister” det gäller. Vilket verkar vara uppfattningen i de samtal som ska föras på internationell nivå.

Att framhäva Assad som lösningen är meningslöst. Det är en komplicerad situation där det inte finns enkla sidor eller lösningar.

Agenda-28-februari-2016-Yazbek

Yazbek menar att omvärlden måste ta sitt ansvar i Syrien. I stället för att kämpa för egna intressen i konflikten. Som det är nu bombas Syrien sönder och samman av olika grupper, och ingen tar ett helhetsansvar.

Hon anser att bombningarna måste sluta, så att den riktiga terrorismen kan bekämpas. Det vill säga inte den terrorism som Assad påstod sig bekämpa när han började bekämpa sitt eget folks kamp för demokrati. Syrien kan inte längre ledas av Assad, utan måste få hjälp i en övergångsperiod medan landet får chansen att återuppbyggas.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se