Stäng
blog-header
april 27, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare

Agenda – Folkpartiet och islam

Agenda försöker alltid vara storasyster till Debatt. Lite finare, lite bättre diskussioner och lite djupare reportage. Därför var det lite förvånande att Agenda inledde söndagens program med en något luddig diskussion om islam.

Anna Hedenmo hade intervjuat den kontroversiella Ayaan Hirsi Ali, om den möjliga ”reformering av islam” som Hirsi Ali tror kan bli följden av Islamiska Statens framfart.  Detta eftersom det, enligt henne, tvingar muslimer att välja islamismen eller modernismen.  Hirsi Ali verkade tonat ner en del av den mer kompromisslösa (och ibland islamofobiska) syn på islam som präglat hennes uttalanden tidigare.

Konfronterad med en kvinna som gjort sig känd för sina kompromisslösa åsikter och uttalanden under hela 2000-talet, avslutade Hedenmo med att fokusera på… hennes känslor.

Agenda-26-april-hurtHirsi Alis islamofobiska uttalanden bör självklart kritiseras, och islamofobi sårar och kränker. Men det är knappast en relevant fråga till någon som synts i offentligheten hela 2000-talet, hur det känns att såra folk. Alla avvägningar Hirsi Ali gjort till och från, gällande vilka hon är beredda att såra för att framhärda i sina åsikter, har hon gjort för länge sedan.

Agenda hoppade på Hirsi Alis dikotomi gällande islam och gjorde den till diskussionsämnet. Dikotomin där å ena sidan det finns islamister och bokstavstroende – å andra sidan nyuppkomna reformistiska idéer som man kan välja att hoppa på eller inte. Gästerna, f.d. riksdagsledamoten Nalin Pekgul och religionshistorikern Christer Hedin var båda av åsikten att den uppställningen är falsk. I den mening att reformering av islam pågår hela tiden och knappast är något nytt påfund.

Både Edin och Pekgul satt nästan och fnissade åt vissa av Hedenmos frågor.

Agenda-26-april-förändring

Det hela kändes som en något snedvriden diskussion. Pekgul och Hedin hade båda djupa kunskaper om islam och muslimsk praktik. Båda var på det klara med att islam utvecklats och fortsätter utvecklas konstant. Medan Hedenmo inte verkade hundra procent medveten om komplexiteten hos en religionsdiskurs, samt att den påverkas av alla sina utövare.

Hirsi Ali hade flera kriterier hon ansåg att muslimer bör ställa upp på för att kunna modernisera islam. Situationen i studion blev något absurd när Hedenmo upprepade dessa och frågade Nalin Pekgul, före detta riksdagsledamot, ifall hon ställde upp på saker som att ”inte mana till heligt krig”.

Studion fick, återigen, besök av Jan Björklund. Mannen som har pratat om att förnyelse gör ont var återigen i studion för att prata om – förnyelse.

Var är Folkpartiet på väg? Dalande opinionssiffror, en partiledare som är känd för att ha pajat skolan och nu – en chans. En chans att separera sig från spillrorna av Alliansen och försöka sig på en egen politik igen. Agenda-26-april-Björklund

Hittills har det gått sådär även med det. Björklund åker runt och ställer krav på både det ena och det andra, utan att adressera det uppenbara felet med planen. Nämligen att Folkpartiet inte lyckades genomföra förslagen under åtta år i regeringsställning. Först när Folkpartiet är i opposition tjoar de högt om sin politik.

Björklund besvarade denna fråga med att andra partier i Alliansen inte ville gå på deras linje. Men än så länge poserar Björklund med de andra Allianspartierna med orangea pins. Det innebär att hur många förslag Björklund än kommer med i opposition, kommer Folkpartiet åter behöva kompromissa bort sin politik år 2018.

Björklund är inte riktigt klar med skolan än heller.

Agenda-26-april-Björklund-anstränga-sigAgenda framhöll hur Folkpartiet historiskt sett försökt utföra en socialliberal balansakt. Fokusera på ansvar och skyldigheter. Något som i praktiken är svårt att utföra när man samtidigt sitter i regering med ett högerblock.

Det verkar alltmer som att Björklund bara värmer stolsitsen för sin efterträdare. Birgitta Ohlsson är snart tillbaka från föräldraledigheten.

Kan vi hoppas på mer förnyelse än uppdateringar av retoriken?

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se