Stäng
januari 28, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Här behövs mer personal. Foto: Bertil Ericson / TT

Vissa jobb är bättre än andra

I går publicerades en debattartikel i DN där Svensk Handel ställde kravet om att ”frysa ingångslönerna”. Det låter kanske fiffigt, då förlorar väl ingen pengar, det är bara några löner som råka ligger still och frysa. Men det är alltså inte sant. ”Frysa ingångslönerna” är ett vackert sätt att föreslå generella lönesänkningar utsmetat under några år.

Karin Johansson, vd:n som skrev texten, menar att lägre löner ger fler nyanlända jobb. Det finns inget stöd för det påståendet. Sänkta lägstalöner ger inte fler jobb. Dessutom är det inte heller i dag dyrt att anställa nyanlända eller långtidsarbetslösa. Karin Johansson tjänar för övrigt själv 175 000 kronor i månaden.

Problemet kvarstår förstås även om låglönehetsarna har fel: Arbetslösheten är i dag väldigt hög, 7,1 procent, och många nyanlända kommer att behöva jobb under de närmaste åren.

Men det finns också oerhört många tomrum att fylla. Vi hör varje dag rapporter om bristen på undersköterskor, om en fruktansvärt utmanande vardag för socialsekreterare, om hur lite personal som finns på fritids och i förskolan, om underbemanning på HVB-hem, om brist på sjuksköterskor, om hur tusentals och åter tusentals lärare saknas, om hur många elevassistenter som skulle behövas, om bristen på poliser.

Det är helt enkelt här som nyckeln finns.

Där behövs både det som högern kallar ”enkla jobb”, vilket betyder att det är jobb som inte kräver så lång utbildning, och jobb som kräver högskoleutbildning. Att börja bygga ut personalresurserna i vård, skola och omsorg rejält är nyckeln för det framtida Sverige alldeles oavsett hur många som söker asyl. Att en massa nya människor vill etablera sig på den svenska arbetsmarknaden, och är öppna för att utbilda sig i de yrken där behoven finns, är en välsignelse för svensk välfärd. Självklart ska kollektivavtal, vettiga löner och normal anställningstrygghet vara en del av paketet.

 Aftonbladets ledarsida skrev Ingvar Persson häromdagen om hur till exempel polis och lärare kan avlastas – och därmed förbättras – genom att bli fler. Det är ett utmärkt förslag.

Men vi behöver också, en gång för alla, slå fast ytterligare en sak i debatten om de ”enkla jobben”. Det finns kvalitativa skillnader. Vissa jobb är bättre än andra.

Idén om att ”skapa jobb”, det vill säga ”hitta på jobb för att tillfredsställa behov som vi egentligen inte har” (högern drömmer om tiotusentals lågavlönade skoputsare och matkassepackare med skitlöner och obefintlig anställningstrygghet) för att pressa ner arbetslösheten måste mötas med en diskussion om befintliga behov.

Det är alltså mer önskvärt för Sverige att jobben kommer i välfärden, så att den håller ihop och ger de som arbetar i den ett drägligare arbetsliv, än att de ”skapas” av privata företag som fantiserat fram roliga piccolotjänster (som de vill att skattebetalarna ska bära kostnaderna för).

Vi måste alltså kunna prata om samhällsnyttan när vi tittar på de nya jobben. Ska det vara så jävla svårt?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se