Stäng
november 10, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Leif Gripestam (M) är kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun, där 47 procent av välfärdskostnaderna går till privat verksamhet. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Vinsttaket påverkar främst rika moderatkommuner

Det förslag om vinstbegränsning i välfärden som Ilmar Reepalus utredning föreslår påverkar i första hand rika moderatkommuner, framför allt nära Stockholm. Det visar en genomgång som Dagens Samhälle har gjort.

Förslaget väntas bli en valfråga 2018 eftersom högern (och SD) inte är intresserade av att göra något åt att miljarder försvinner från svensk välfärd ner i fickan på riskkapitalister. Och Dagens Samhälles lista på vilka kommuner som har allra mest privat välfärdsverksamhet visar varför. Det är moderata huvudstadsområden som tvingas till den största omställningen om vinstbegränsning blir verklighet.

Av de tio områden med mest privat verksamhet är nio kommuner som styrs av Moderaterna. Där finns Täby i topp, tillsammans med bland andra Solna, Nacka och Danderyd. Bara S-styrda Upplands Väsby, som är trea på listan mycket tack vare att kommunen tidigare styrdes av Moderaterna, är kommunstyrelsens ordförande något annat än moderat.

Sök på Politism.se