Stäng
mars 30, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Pontus Lundahl/TT

Vinstjakten: Gynekologer får mer betalt ju mer de skär i kvinnorna

I måndagens ”Fråga doktorn” i SVT fick husläkaren Gunilla Hasselgren som vanligt svara på tittarnas frågor. En av frågorna handlade om varför svensk sjukvård inte släpper in mer av alternativ medicin och homeopati i vården. Gunilla Hasselgren svarade sakligt, med återhållen irritation, att vården och läkarna inte kan använda metoder som inte fungerar. Hon påpekade också att den gemensamt finansierade vården inte heller i de fall där det kanske kan fungera för vissa kan börja förlita sig på behandlingar där effekten är helt oviss.

Att läkarna har och ska ha den inställningen är en självklarhet för de flesta. Att ta in nya metoder och behandlingsformer på ren förhoppning vore direkt oseriöst.

Ändå är det ungefär så vårt system med vinstdrivande välfärd ser ut. Vinstintresset och aktiebolagen släpptes in i välfärden på ren förhoppning om att det skulle leda till bättre välfärd. Det var en gissning. Med några decenniers vilda experiment och ett stort antal skandaler som facit vet vi att det inte blivit så. Ändå fortsätter vi, med ett högt mänskligt pris och ett vinstläckage till riskkapitalbolag i skatteparadis som resultat. I det offentliga samtalet har debattörerna satt på sig mentala skygglappar för att den blinda tilltron till marknaden inte ska störas.

Då får vi fall som Ultragyn i Stockholm. Där får gynekologerna mer betalt ju mer de skär i kvinnorna som uppsöker vård. Det är detta som brukar kallas incitament. Och det påverkar uppenbarligen vården: Ingen annanstans i Stockholm skär, klipper eller bränner man bort lika mycket i kvinnors reproduktiva organ, avslöjar Expressens läsvärda granskning.

Låter det osmakligt, absurt och obarmhärtigt? Definitivt. Är det en logisk konsekvens av lönsamhetstänk och marknadsmässighet i vården? Absolut.

Granskningen i Expressen visar att inte alla privata gynekologkliniker beter sig som Ultragyn. Tur är väl det. Men att det är marknadstänket som får Ultragyn att agera såhär är ändå uppenbart. För det är knappast något de gör för att vara taskiga.

Vad det handlar om är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det är bolagets huvuduppgift.

Ultragyn ägs av bland annat vårdjätten Praktikertjänst, som omsätter runt 10 miljarder kronor årligen. För några år sedan, när Svenskt Näringslivs nuvarande vd Carola Lemne hade samma roll på Praktikertjänst, delade man ut 650 miljoner till aktieägarna. ”Inga astronomiska summor” sa Lemne då.

Men det här handlar som sagt inte om att företaget gör det här för att de vill vara elaka. Det handlar om hur systemet är uppbyggt. Expressens granskning förklarar det bra:

”För kliniken är vinsten uppenbar. För enbart titthålsingreppet ersätts Ultragyn med 6 175 kronor. Men om man hittar något man anser sig kunna skära i, och kallar det en adherenslösning, kan kliniken debitera 20 900 kronor. Den enskilde läkaren kammar hem 4 389 kronor extra i bonus.”

Expressen avslöjar också att Ultragyn använder samma engångsinstrument flera gånger vid operationer, vilket innebär ökade risker för kvinnorna som opereras, men lägre kostnader och bättre marginaler för Ultragyn.

Vi säger alltså nej till homeopati i vår gemensamt finansierade sjukvård för att det inte går att bevisa att det har någon effekt. Vi avfärdar det för att det är flum. Men systemet som bejakar vinstjakt får fortsätta. Oavsett om vården blir bättre eller inte. Oavsett om det får så allvarliga konsekvenser som på Ultragyn. Det är oerhört svårt att förstå varför.

Sök på Politism.se