Stäng
maj 31, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Pontus Lundahl/TT

Vinstdrivande friskola gjorde inte sitt jobb – krävs på 28 miljoner

En friskola som drivs med vinstsyfte jagar hela tiden marginaler. De vill hela tiden hitta sätt att omvandla pengar som skattebetalarna har gått in med till vinst. Pengar som kunde ha gått till en bättre verksamhet.

Vi har under åren sett otaliga exempel på det här. Det har sparats på skolbibliotek, elevassistenter, kuratorer, skolidrott, skolmat och i princip allt annat som går att skära i för att öka vinstmarginalen.

På onsdagen kunde Sveriges Radios Ekot visa på ännu ett exempel.

I det här fallet verkar friskolan – Praktiska gymnasiet – ha struntat i delar av utbildningens innehåll. Praktiska gymnasiet har fått särskilda statsbidrag för sina lärlingsutbildningar. I ett utbildningskontrakt har de, för att få bidrag, lovat att utbildningen ska innehålla vissa delar. Men så har det inte alltid blivit. I 974 utbildningskontrakt saknas till exempel uppgifter om vilka delar av utbildningen som skulle genomföras på en arbetsplats – och om hur omfattande den delen av utbildningen är. Friskolan har helt enkelt inte gjort sitt jobb, och Skolverket kräver tillbaka 28 miljoner kronor från Praktiska gymnasiet, som ägs av friskolejätten Academedia.

– Det här kan få stora konsekvenser för eleverna, och det är inte alls säkert att man får den utbildning man har rätt till, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolverket, till Ekot.

Han säger att Skolverket aldrig krävt tillbaka ett så stort belopp tidigare.

Förutom att det inte är säkert att eleverna får den utbildning de har rätt till är det ännu ett exempel på där medborgarna – skattebetalarna – som står för kostnaden, inte kan lita på att pengarna som skickas till den vinstdrivande friskolan faktiskt hamnar på rätt ställe.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se