Stäng
mars 31, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Expressen visade på torsdagen hur Anna Starbrinks (L) nära kopplingar till Ultragyn ser ut. Foto: Claudio Bresciani / TT

Vinst i välfärden – i högerns privata intresse

I går avslöjade Expressen hur kliniken Ultragyn i Stockholm har ett system där läkarna får mer betalt ju mer de skär i patienterna. Vi skrev om vansinnet här.

På torsdagskvällen medverkade Ultragyns vd Eva Ribbenhall i Aktuellt och sa att den typen av bonussystem är vanliga i den privata vården. Som om det skulle göra saken bättre? Tvärtom understryker det problemet med vård som styrs av vinstintresse.

Expressens granskning fortsatte när tidningen kunde visa att Liberalernas Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, har en medarbetare vars nära anhörig är delägare i kliniken. Det är inte första gången det finns nära samband mellan högerpolitikerna som älskar privatiseringar och de privata utförarna som älskar att tjäna pengar på privatiseringar.

För ett par år sedan skakade avslöjandet om Hälsans förskola om den svenska debatten. Där snålade man in på maten till barnen för att maximera vinsten. Småttingarna fick gå hungriga medan ägaren blev mångmiljonär. Och även där fanns kopplingen till de borgerliga partierna: Ägaren Bijan Fahimi är sedan många år politiker i Liberalerna och har både representerat partiet i riksdagen och suttit i partistyrelsen.

Gustaf Douglas, som satt i Moderaternas partistyrelse i över ett decennium, har tidigare tjänat en bra bit över 600 miljoner kronor när han sålde sitt innehav i Attendo. Pengar han inte hade tjänat om inte Moderaterna under hans tid i partistyrelsen stenhårt drivit på för att försvara vinstjakten i välfärden. När det gäller Attendo är det också värt att nämna att Henrik Borelius, exceptionellt rik tack vare vinstuttaget i välfärden, inte bara är bror till tidigare moderata ministern Maria Borelius utan också var högerregeringens rådgivare i välfärdsfrågor.

Häromveckan avslöjade TV4:s Kalla Fakta hur vinsthungriga Runstyckets förskola tvingade bort åttaårige Conrad från skolan för att de tyckte att han var för dyr, samtidigt som vd och ägare Helen Widman flyttade fem miljoner kronor från skolan till ett annat bolag hon äger. På Aftonbladets ledarsida noterade Fredrik Virtanen att Helen Widman är gift med Liberalernas toppolitiker Allan Widman, och att tidigare L-politikern Emma Widman är suppleant i bolagets styrelse.

När tidigare sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) lämnade sitt uppdrag gick hon raka vägen till den privata välfärden och blev lobbyist. Hon är inte ensam om att göra den resan. Och det här är bara några få exempel, den här texten hade kunnat bli fem gånger så lång, som på ett oroande sätt visar hur nära relationerna mellan de privata välfärdskapitalisterna och de borgerliga partierna är.

Inte undra på att dessa politiker står upp för vinstintresset i välfärden oavsett vad som händer. Det tycks ju som att det ofta är de själva som är vinstintresset i välfärden.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se