Stäng
maj 3, 2018
Kata Nilsson, praktikant
Under onsdagen röstade Alliansen och SD för ett första steg mot avreglering av alkoholmonopolet. Foto: Isabell Höjman/TT

Vingårdar är inte landsbygdspolitik

Under onsdagen röstade riksdagen igenom ett förslag om att öppna upp för gårdsförsäljning i Sverige.

Förslaget hade stöd av allianspartierna och SD och vann därmed majoritet.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot.

Frågan om att tillåta gårdsförsäljning i Sverige handlar om att producenter ska ha möjlighet att sälja sina alkoholhaltiga drycker på tillverkningsplatsen. Moderaterna beskriver förslaget som en landsbygdsfråga som kan rädda odlare på svenska gårdar och bidra till den kulinariska turismen. För det första så förminskar ett sånt resonemang glesbygdens svårigheter och behov av riktiga politiska lösningar. För det andra är det felaktigt. De gällande EU-regler vi har gör ingen skillnad på småskaliga producenter och utländska storföretag. Öppnas det upp för vissa, måste det öppnas upp för alla.

Det här förklarar Systembolagets bra på sin hemsida:

“Frågan om gårdsförsäljning handlar alltså inte om att säga ja eller nej till försäljning av egenproducerade produkter på landsbygden utan om huruvida vi i Sverige vill ha en alkoholpolitik som utgår från folkhälsan eller en politik som leder till privata vinstintressen i detaljhandeln med alkoholdrycker.”

Att det är så rådande EU-regler fungerar, det är den svenska högern mycket väl medvetna om. Det är inte det lokala mikrobryggeriet som är vinnare, det är internationella öljättar. Det var aldrig en fråga för landsbygden. Det handlar om ifall vi ska ha ett samhälle där vi gemensamt äger och reglerar det som i stor utsträckning påverkar eller bidrar till olyckor, brottslighet och försämrad folkhälsa. Eller om vi ska släppa marknaden fri och låta följderna bli tidigare nämnda konsekvenser.

Öppnandet för gårdsförsäljning är ett första steg i att vi blir av med regleringen, och därmed kontrollen, av alkohol i Sverige. Det kommer att få ett högt mänskligt pris.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se