Stäng
mars 23, 2016
Yasmin Hussein, skribent
Yasmin Hussein. Foto: Robert Gabrielsson.

Vill inte rörelsen att alla ska med?

Senhösten 2010 bestämde jag mig för att sluta ljuga om vad jag gör på fritiden. Bara säga det rakt ut. I köket på en korridorsfest i Uppsala kom jag därför ut för första gången.
– Jag är aktiv socialdemokrat.

En perfekt grej att berätta om man inte vill ha ligg.

Det här var efter Socialdemokraternas andra raka valförlust och tidning efter tidning rapporterade om kaosartade VU-möten. På TV kunde man också på bästa sändningstid se partiföreträdare gräla på varandra. Det var lite jobbigt att vara ung sosse.

Hoppar vi fram nästan sex år senare har läget stabiliserats och partiet har regeringsmakten. VU-ledamöter läcker inte längre till kvällstidningar och statsministern heter Stefan Löfven. En sympatisk förtroendeingivande ledare.

Skulle det kanske vara lättare att komma ut som sosse i dag?

Svårt att veta.

Dock visar SCB:s senaste partisympatiundersökning att Socialdemokraterna inte bara har mindre stöd bland unga väljare jämfört med äldre, differensen mellan unga och totala antalet röster är dessutom allra störst. Det skiljer 10,6 procentenheter.

Det går att jämföra med moderaterna där det endast skiljer 1,6 procentenheter.

Kontrasten i stöd mellan unga och äldre är dramatisk. Fortsätter det i denna takt kan partiet snart komma att konkurrera med PRO som Sveriges största pensionärsorganisation.

Inget fel med det, men kanske ohållbart om man vill vinna val.

Varför sympatiserar då inte unga med ”framtidspartiet”? Lockar inte idéerna om solidarisk välfärd, trygga jobb och tillväxt? En politik för jämlikhet?

Kollar vi på andra sidan Atlanten kampanjar just nu presidentkandidaten Bernie Sanders på vad många skulle betrakta som ett socialdemokratiskt manifest. Hans möten lockar tusentals åhörare och sådant som tidigare ansågs för radikalt bland demokrater har nu visat sig vara ett framgångsrecept i primärvalen.

Sanders ägnar stor uppmärksamhet åt ekonomiska orättvisor och har vid ett flertal tillfällen lyft avgiftsfria universitetsstudier i sitt program. Enligt flera nationella mätningar känner amerikanska kids ”the bern”.

Det finns alltså inget hippare än klassisk socialdemokrati.

Detta borde inte vara omöjligt i Sverige. Trots låst riksdag och en säkerhetspolitiskt svår tid. I vårt polariserade samhälle antas allt för ofta att traditionell socialdemokrati inte går att kombinera med öppenhet för nya idéer och rörelser.

Som om socialdemokratin aldrig förnyats tidigare.

Unga som är intresserade av antirasism och feminism vill också ha en politik för full sysselsättning och tillväxt. För visst vill väl rörelsen att alla ska med? Även alla som är i sossegarderoben.

Sök på Politism.se