Stäng
juli 28, 2015
Nils Westling, medarbetare
Konstant kris. Foto: Petros Karadjias / AP / TT

Vill EU hålla kvar Grekland i krisen?

Under några dagar tidigare i somras tycktes det som att Greklandskrisen ställde hela Europa på en knivsegg. Åt vilket håll skulle allt tippa? Skulle det bli grexit och kaos eller en balanserad lösning på problemen?

Det börjar stå alltmer klart att det inte tippade åt vare sig det ena eller det andra hållet. I  stället håller EU-institutionerna och IMF kvar Grekland på knivseggen.

IMF har själva bedömt att den nuvarande planen är fullständigt hopplös för Grekland. Det vore fint om någon journalist kunde fråga EU-topparna om de läst IMF:s bedömning, och om de i så fall anser sig veta bättre än IMF:s experter, eller om de helt enkelt inte bryr sig.

Någon gång måste EU-topparna bli svaret skyldiga: Tror de själva att de hjälper Grekland ur krisen, eller föredrar de av någon anledning att hålla fast Grekland i konstant skuld? Är det rädslan för en ny vänstervåg som motiverar EU:s ledare att straffa Grekland så hårt det bara går?

Den intensiva kris som kulminerade tidigare i somras ledde visserligen till någon form av överenskommelse. Men redan nu har en ny runda förhandlingar inletts. EU kräver återigen nya reformer innan de är villiga att låna ut pengar, och den grekiska regeringen menar att de har fullt upp med att genomföra de reformer som de redan lovat.

Och så här kommer det troligtvis se ut framöver. Grekland kommer att behöva nya lån för att betala tillbaka gamla lån. Och varje gång kommer nya krav på att landet ska genomföra olika nedskärningar och reformer – några av dem säkert ytterst motiverade, andra bara avsedda att straffa fattiga greker snarare än att få landet på fötter ekonomiskt. Så hålls Grekland kvar i krisen.

Situationen idag är inte så väsentligt annorlunda från när Grekland började få ”hjälp” med sina skulder 2010. Grekland har visserligen stramat åt de offentliga finanserna mer än troligtvis något annat land någonsin gjort tidigare (enligt ekonomiprofessorn Jonas Vlachos i DN). Men trots (eller kanske på grund av) det har skulderna bara växt sen dess. En annan förändring är att det grekiska folket valt en vänsterregering, vilket enbart tycks ha provocerat EU-ledarna att kräva ännu mer högerpolitik.

Sök på Politism.se