Stäng
februari 9, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
En av Greenpeace många aktiviteter för att påverka Nordea. Foto: Pontus Lundahl/TT

Viktig klimatseger när Nordea tvingas ta ställning

Nordea gör sig till klimatets och ursprungsbefolkningens fiende”, skrev vi i november. Anledningen är att de gick in med 360 miljoner kronor i de bolag som projekterar den extremt omstridda oljeledningen i North Dakota. Den som orsakat de omfattande protesterna vid Standing Rock och som blivit en världsnyhet.

Sedan dess har protesterna mot Nordea varit intensiva i Sverige och i andra länder. Aktivister från många olika håll har vägrat släppa frågan. Greenpeace hör till dem som drivit på hårdast och i december fick de Nordea att lova att backa ur investeringarna om bolagen framhärdar med projekteringen.

Och i går kom så kvittot på en enormt viktig seger. Nordea har sålt allt sitt innehav  i bolagen ETP, Sunoco Logistics and Phillips 66, som arbetar med oljeledningens dragning via Standing Rock Sioux tribes land.

Detta är en signal både till de som arbetar med oljeledningen och till andra banker att de kommer att hållas ansvariga när de bidrar till att förstöra klimatet. Det är också en signal till alla aktivister och organisationer att det lönar sig att protestera och ställa krav.

Greenpeace långsiktiga arbete för att få stora företag att dra sig ur klimatfientliga projekt har burit frukt. Visst är det bara ett litet steg på en enormt lång väg. Men segrar ska firas och märkas. Och det här är därför något att verkligen glädjas åt.

 

Sök på Politism.se