Stäng
februari 1, 2017
Eric Rosén, chefredaktör

Video: Trump attackerade journalister redan 2015

Efter Donald Trumps presskonferens i januari, bara dagar innan han svors in, skrev vi om hur medierna nu måste lära sig att förhålla sig till en helt annan spelplan för journalister. ”Reglerna har förändrats i grunden”, skrev vi – och i dag fick vi ännu en påminnelse om detta. En anmärkningsvärd påminnelse eftersom det handlar om ett gammalt klipp som plötsligt fått enorm spridning.

Det är under en presskonferens i augusti 2015 som Donald Trump vägrar svara på en fråga ställd av en journalist på Univision, en spansktalande kanal i USA. ”Go back to Univision”, säger Trump och skickar sina medarbetare på journalisten Jorge Ramos. Trumps medarbetare föser ut Ramos fysiskt och säger: ”Get out of my country”.

Ut ur mitt land.

Jorge Ramos är alltså amerikansk medborgare.

Om någon är överraskad av hur Trump och hans administration beter sig i dag kan de alltså bara titta på hur han betett sig tidigare. Och precis som att resten av journalisterna i rummet borde ha ställt sig bakom den CNN-reporter Trump vägrade svara till i januari borde ett rum fullt av journalister ha protesterat högljutt och kollektivt också i augusti 2015, när scenen i videon utspelade sig.

Spelplanen för fri journalistik har som sagt förändrats i grunden.

Sök på Politism.se