Stäng
april 13, 2016
Eric Rosén, chefredaktör

Vi skrev om Hanif Balis hatsvans – du kan aldrig ana vad som hände sen

Politisms Kawa Zolfagary skrev i måndags om moderata toppolitikern Hanif Bali.

Zolfagary undrade om Balis personangrepp och påhopp i den offentliga debatten är förenligt med de formuleringar partiet själva sagt att deras företrädare ska följa i sociala medier.

Den diskussionen har Moderaterna och Hanif Bali vägrat förhålla sig till på ett seriöst sätt. Någon tendens till självkritik – eller ens reflektion – finns inte. I stället har vi sett just den händelsekedja Kawa Zolfagarys text beskriver:

”Den svans som följer honom i sociala medier attackerar dessutom alla kritiker och meningsmotståndare som Hanif Bali pekar ut. Bland toppolitiker utanför Sverigedemokraterna finns det antagligen ingen annan vars påhopp genererar så många hot och attacker från följarna. Flera jag talat med säger att de inte vågar protestera mot hans agerande, av rädsla för att det ska bli värre och att de ska trakasseras av hans följare, något de sett att andra blivit utsatta för.”

Exakt detta har nu rasat in över Kawa Zolfagary.

Attacker i alla tänkbara kanaler, de hatiska angreppen haglar. Det räcker förstås inte att stänga ner twitter en stund, skribenten ska sökas upp ändå. Kill the messenger, helt enkelt. Även flera av de som länkat till texten har attackerats hårt.

Har Hanif Bali själv aktivt beordrat ut en massa trollkonton som ska hata och hota den som kritiserar honom? Nej, inte direkt. Men som citatet ovan beskriver behövs en riktig diskussion om vad det innebär att enskilda politikers sociala medier-närvaro är så infekterad och nedlusad av omgivande hetsare och hatare.

Jag tvingades själv blockera Hanif Bali för en tid sedan, inte för att han själv skrev särskilt förgripliga saker – utan för att varje omnämnande från honom fick negativa konsekvenser.

Det går igen även i denna diskussion. Personer – både till höger och vänster – som tyckte att Kawa Zolfagary har en viktig poäng eller som såg hur trakasserad han blev hörde av sig privat. De säger uttryckligen att de inte vill lägga sig i offentligt – eftersom priset är för högt.

För bakom Bali står en mobb. Han har inte bett om den. Men den finns där, han känner till den och det är värt att diskutera hur det påverkar det politiska samtalet. Är det så varje politiker eller debattör ska rustas? Med egen trollarmé och terrorbalans? Blir det bra då?

Jag har diskuterat strategier för hur enskilda kan hantera hat, hot och trakasserier med flera skribenter, både Politisms och andra mediers, och en rent praktisk lösning kan vara att alla gemensamt blockar personerna med den värsta svansen. Blockera sedan också alla de konton som ”gillat” de hårdaste, mest hånfulla eller osympatiska av personens tweets. Blocka därefter alla de som attackerar dig – och alla som gillar attackerna. Då börjar det lätta upp i flödet. Men det är tråkigt om det är så man ska behöva förhålla sig till folkvaldas kommunikationskanaler.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se